MANTY a VRAKY – a každodenní freediving

MANTY a VRAKY – a každodenní freediving

6. 12. 2015 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Mno, víte vy co ?
Už mi zase odjeli.
Roman a Zbynďa nasedli do auta před 5 ti minutami.
A já nesnáším loučení.
Tak se z toho vypíšu.
Pro ně, pro vás, o tom co bylo posledních 14 dní – uvnitř : )



Jako, kluci a holky, musím říct, že dělat kurzíky pro 5 lidi, je o něčem jiném. Více pohody, více akce, méně stresu, prostě jako ono.
Pavel Tomečků, Triš z Kanady, Roman, Zbyněk, Jiřinka – tohle byl skupinka, která se mi tu mihla posledních 14 dní a co se týče Jiřinky, stále ještě zůstává.

Moc se to povedlo.
Každý ten kurzík je trochu jiný, dynamiky lidí jsou odvislé od jejich přání a očekávání. Někteří si uletí na tréningu hloubek, někdo chce…statiky, někdo freediving, vraky.
Co baví nejvíce mne ?
Voda. Je mi to jedno. Takže jsem pro cokoliv….ale je pár věcí, co mám fakt velmi v oblibě.
A co jsme taky udělali.



MANTY.
Výlet na Mantičky patří již nezaměnitelně ke koloritu našich kurzů tady na Bali. Jezdíme z Padang Bay, pronajímáme si loď a většinou po 5O ti minutách jsme v Indickém oceáně kde celá ta legranda vypukne. Naskáče se z lodi o vody, a jde se nad jedno speciální místo, kde se manty shromažďují a nechávají se ozobávat čističema – takže se tomu říká čistička. Ještě popíši.
Většinou připlave během té hodinové session nějaký ten kousek, a my jsme happy. Někdy ne.
To je oceán.

Tentokráte jsme měli fakt štěstí. Manty, ač se to nezdá z fotek, jsou poměrně velcí tvorové. Už když se narodí, mají rozměry od 130 do 180 cm, tím je myšleno rozpětí křídel. Jejich potravou je plankton, který filtrují přes žábry široce rozevřenými „ústy“, a drobní korýši a koneckonců i rybky, které Mantičky nasají při pohybu pod vodou.Během dne manty tráví většinu času na čistících stanicích. Různé rybky, nejčastěji pyskouni a pomci čističi nebo krevetky odstraňují parazity hlavně z ran, které mají manty po žraločích kousnutí a likvidují starou kůži. Široké otevření tlamy na čistících stanicích nemá za cíl spolknutí potravy, tady se drobné rybky nemusí ničeho obávat, manta si  nechá vyčistit i vnitřek žaber či samotný jícen a nechá je zase z tlamy vyplout. Jelikož manta musí neustále plavat, nemůže se zastavit, pomalu krouží kolem místa čistící stanice a rybky plují s ní. Dospělí jedinci dosahují rozměrů okolo 4 – 5 ti metrů, největší zaznamenaný případ je 9m, a to už je pořádá plachta.



Mantičky jsou hravé. Stejně jako u mnoha jiných ryb, jsou zvědavé, a jsou třeba „zaujmout“. K tomu je freediving nejlepší. Většinou nikdy nechodíme na čističku, ale plaveme po stranách, a vždy ve vizuálním úhlu okolo mant. Jestli má Mantička chuť si hrát, a poznávat, je pro mě osobně lehce rozeznatelné – neustále zvětšuje kruhy a pomaličku se ke mně přibližuje. Toto se mi při interakci se zvířátky vyplácí nejvíce. Plavu boke, vždy se snažím jakoby od nich trošku odplavávat pryč, a když vidím, že mě nenechají, ale stále se drží poblíž, vím že je bavím. A pak začne zábava.



Manty taky skáčí z vody. Buď si hrají, nebo se zbavují parazitů a především štítovců, kteří na jejich tělech zanechávají mnoho drobných ranek, které posléze způsobují infekci. Vidět toto, a mě už se to poštěstilo, je prostě…nádherné. Nebudu to popisovat, je to nepopsatelné… Mohl bych o nich psát ještě mnoho, ale…prostě přijeďte. Stojí to za to.

A nám tento den připlavaly dvě. Pěkné, veliké. Jejich klid a chuť zůstat, byla velká – a by tam s nimi byli skoro 2O minut. Mno, prostě TOP.




VRAKY.

Nebylo to ale to jediné, na čem jsme si tu s touto skupinou uletěli. Další co jsme fakt vyzobávali byly vraky, a průplavečky. Vrakové potápění na Bali – to je především Liberty ship, a náš vrak. (článek byl tady). S Romanem jsme dělali náš vrak poměrně často – a musím říct, že Romča je fakt šikovnej. Vím, že nejsme závodníci, ale když se pak pohybuje Roman v poměrně velkých vzdálenostech 3O m pod hladinou, vynořuje se kolem 2 minut a nemá žádný problém, krom veliké euforie, vím že jsem našel spřízněnou duši – topení vraků je prostě top. I díky perfektnímu safety od Jiřinky se pak vydáváme na ponory společně, prolejzáme i hluboké části lodi a je to prostě TO ONO.

Roman i Jiřinka jsou taky výborní safety diveři, takže se pak nebojím a dělám si i své ponory, pro radost. Nejdelší ponory mám přes 4 minuty, kolem vzdáleností 80 – 100 metrů, v třicetimetrové hloubce a bez jakéhokoliv problému, nepříjemného pocitu, čistě na „hodinky“ jak říkávám. Tyhle své ponory jsem si dovolil jen díky jim, protože tohle bylo safety jak z partesu. Přípravy na ponor vždy perfektní, komunikace, safety – prostě, díky vám, tohle jsem si moc užil i já, nejen vy.



A Zbynďa, ptáte se ? Udělal si tu Scuba kurz. Velice šikovný, nasázel tam vše s přehledem a pod vedením Majkýho se zlepšil neuvěřitelné, takže všechny pak výlety dělal s námi na scuba. A my s nima, na freedive. Provázanost je tu jasná – hrajeme si přeci ve stejném ambientu…

Každý den jsme cvičili jogu, potápěli, posilovali, jeli jsme dechové techniky, a hlavně hodně potápěli. Unava, jasně, byla značná. Ale to je prostě freediving. Večer – tady bych už začal brečet, protože mi budou chybět šlaftruňky s váma, tak to radši přeskočím a řeknu : „bomba“.

A nepříjemné věci ? Snad až na utoky trigger fishek, které jsme my s Romanem přežili ale Triš to odnesla pěknými kousanci, se nestalo nic zlého. Uši vydržely tu vařící vodu plnou planktonu, ponorky nebyly, a já mohu napsat závěrem jen jediné – fakt díky.

TOHLE MĚ BAVILO.

A nakonec, snad si říkáte, že draho bylo. Nebylo. Když jsme s Romanem na konci dělali vyučtovaní, tak 37.000,- včetně letenky, kurzu, ubytka, jídla každý den v hodpodě, asi 50 ti piv a transferů, Mant, výletů a prostě, sakum prdum. 14 dní. Bali.

Takže, kluci a holky, příští rok ?
Bali, bude, na podzim. Jen na 14 dní v Listopadu mám ještě volno. Ale bude.

A bude toho víc.

DĚKUJU, VÁM.


Martin, uzavírající jeden z dalších kurzů, a pokračující v cestě do hlubin.
Teď a tady, na Bali.



Martin Cheníček
Freediving Instructors International
PimpYourLife.cz academy


Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail : seven20@volny.cz
Freedive web : www.PimpYourLife.cz

Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184


ZA FOTKY DĚKUJEME LINDĚ FROLÍKOVÉ, NEJLEPŠÍ LINDĚ NA PLANETĚ ZEMI !
A Petrovi Kleinerovi !!!


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT