Egypt - freediving v zimě 2016

Egypt - freediving v zimě 2016

30. 1. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Egypt.
Vse co jste kdy chtěli vědět o Egyptě ale báli jste se zeptat…
Jsme zpět.
A jak bylo, a co jsme dělali ?
Zautočil IS ?
Je v Egyptě bezpečno ?
A co na to Jan Tleskač ?

U nás, ne více, nejvíce.




Tak dobře. Abych tak začal celé dopředu a od začátku, tak celá myšlenka letět zimě do Egypta vznikla na Bali. Nějak mě tak napadlo, že by bylo fajn dát lidem možnost se i během zimních měsíců chvilku zapotápět...

No a kde je to levnější, než v Egyptě? A kam je to blíž, než do Egypta? Na obě otázky byla jediná odpověď. Nikam.

Tak jsem vypsal Egypt.

Na tento lednový kurz, jsem se rozhodl jen pro velmi malou skupinu lidí. Bylo to především proto, že jsem nevěděl, zda to v Egyptě bude v pohodě, za to nebudou nějaké problémy, ať s dopravou, nebo s lidmi či ubytováním..

Také jsem Egypt volil z toho důvodu, Že bývá logisticky nejjednodušší. To ale tentokrát vůbec nebyla pravda. Exim tours nám zrušil letenky, pak se zrušili přímé spoje, a já jsem musel volit těžší cestu a nakoupit vše zvlášť.

Letenky, ubytování, transfery,atd...No peklo. Po roce zařizování všeho možného to pro mě mělo být odpočinkové, to jsme si zase naběhl : ) Ale to my rádi.

Nakonec padla volba na Planet Divers, a úplně špatně to nebylo...takový přírodní :)


Když jsem pár dní před odletem sledoval počasí, trochu mě děsilo co vidím. Celý týden před naším odletem bylo nádherně, 27°C, slunce, bezvětří, aby se pak na náš termín všechno zkazilo. Teplota měla jít rapidně dolů, a když jsme přijeli, zjistili jsme že je to naprostá pravda. Zima jak v lednu, bracho...

Ale nevadí. Topit se jde stejně. MDR (potápěčský reflex savců) nabíhal už při výstupu z letadla a pak nás neopustil až do ČR : )

Výhodou ubytování v Dahabu je to, že se můžeme obléci do neoprénu ve sprše, a přeběhnout těch pár metrů k oceánu pěkně v teplíčku vlastní pryže. Po session, i když to nebylo až tak hrubý, protože voda byla teplá, co máme opět zase jen pár kroků do horké sprchy. Tudíž je to vlastně úplně v pohodě.


Prvních pár dní ladíme hlavně skills. Opakujeme věci z jedničkového kurzu a učíme vše návazně na další výuku Level 2 FII. Už druhý den kluci potápí poměrně pěkný hloubky, takže to začíná vypadat velmi dobře.

Den 3. jedeme na Blue hole. Díra do vody, kterou zná skoro každý, až na Vojtu – takže sem prostě musíme.

Shledání se starými známými z restaurantu Aqua marína, a výborné zázemí tady, spolu s úplně klidnou hladinou, dělají z tohohle výletu opravdu pecku. Tento den tam střílíme jeden ponor za druhým a jde to všem velmi dobře... Vojta se učí jak chytit freedivera s monoploutví, já na chvilku juknu na The Arch, ale jen letmo a jedeme mnoho pěkných ponorů.


Jako vždy učíme na učebně Lighthouse, kde máme výborné zázemí. Tady probíráme vše nutné a potřebné a i zde probíhá video Koučink, jak je ostatně zvykem na všech našich kurzech. Co je taky moc fajn je že se tu potkávám s Jiřím Olivou, což je další instruktor FII, A hlavně výbornej kluk, co se rozhodl že na kajaku objede Evropu a a tak na tom teďka tvrdě maká. Ostatně, určitě víte a kdyby ne, tak tady je link na jeho stránky a na jeho cestu. Když budete chtít podpořit, stačí jakkoliv, tahle cesta je fakt porce na několik let a myslím, že opravdu stojí za sledování. Také se to potkáme se s cestovatelem Pavlem, který odjíždí svět stopem...A když se tu jeden večer scházíme všichni, je o neuvěřitelné příběhy postaráno. Trochu nám pomáhá Slivovice ze třech domácích zásob, pravdaže : )

Oba dva kluci mají své stránky, takže velmi doporučuji sledovat. Takhle se to potkáváme docela často, Především s Jirkou a jeho taťkou, stejně tak jako výlety na Blue Hole děláme dohromady...Hodně probíráme život, směry, cíle, to co chceme a čemu se chceme vyhýbat, opět je tenhle výlet trochu víc než jen obyčejné potápko…




A mnoho z vás se ptalo na bezpečnost. Takže bezpečnost ? Mno, prosím vás, dle mě nebylo v Dahabu nikdy bezpečněji. Lidi jsou klidí, milí, ochotní, nikdo vás nikam netahá, je to prostě pohoda jak nikdy dříve.. Průjezd pouští byl nejlehčí, jen odmávnutí a jedeme dál, takže prostě klid, pohoda, prostě nic se neděje.

Jirka mi ještě velice pomohl s nalezením vlastního ubytka. Takže příští turnus, kam jedeme za měsíc a půl s deseti studenty, již bude v pohdstatě ve svém. Cvičení jogy na střeše, wifi free a silná jak z vysokoškolských kolejí, parádní domečky, čistý, s kuchyňkami…jako, ANO. Takže odnynějška již pápá hotely, jedeme si v soukromí.

Snad oceníte, a bude se vám líbit tak jako nám. Díky Jiří. Ty měsíce tady si nasbíral velký znalosti místního koloritu ! : )
Děkujeme.



Mno, a týden se chýlil ke konci.
Vojta si odvezl LEVEL 2 FII kurz, nachodil v demonstrační kvalitě krásný hloubky, Vlasta se neuvěřitelně rozchodil stran uší a s tím co předvádí, tak až to doťukne do finále, budou to ponory jak dyby zase začal topit Štěpis : ) Daniel si udělal hlavně výlet za SCUBA, takže každodenní bublinkaření dokazujíc, že je to jedno, hlavní je bejt pod vodou a je jedno jak.

Mno, a byl poslední večer. Churchill kavárnička, pivka a čajíky a hlavně dopití zásob, až by z nás Čanis měl radost. A tečka.

Jako, ano. Opět bylo tohle hodně poznávací. Naučil jsem se opět mnoho, jak se vypořádat s nástrahami nemoci, jak se vymanit z okovů hotelových komplexů a jak si udržet stastnou mysl i když tě počtvrté na letišti prohmatává Adabák.
Mimochodem, na to se připravte. Až budete na letišti počtvrté vybalovat všechno až po žvýkačky, tak mějte napaměti, že je to pro naše dobro a bezpečí. Asi fakt je.

Takže jediným vroubkem na tomhle vejletě je asi moje zlomená monoploutev. Ale víš, co…zase je to možnost, koupit si novou a udělat Martinovi kšeft. Všechno zlé je pro něco dobré. Takže, jako. ANO.

JEŠTĚ JEDNOU MOC A MOC DĚKUJU VŠEM CO JSEM S NIMA TENHLE TÝDEN ŽIL.

Byli jste super, a mě jste obdarovali. A tak se i cítím. Staštný, že jsme jeli a dobře se měli.

A co bude ted ?
Jedeme plnej :
6-7 unor, kurzy freedivingu u nás v Liberci.
13-14 unor, kurzy freedivingu u nás v Liberci.
20-21 únor, kurzy freedivingu u nás v Liberci.
27-28 únor, jóga u ns v Osečné.
5-6 březen, kurzy freedivingu u nás v Liberci


A pak ?

Pak už jedeme znova Egypt. THE ARCH projekt. Trénujte, kamarádi. Vrchol se blíží.
PS: Máte možnost u nás kdykoliv zadarmo na opačko – do jámy na tréning, cokoliv ! Jen se klidně ozvěte. My rádi, cokoliv, pro vás…


Martin Cheníček a Mirliska
Freediving Instructors International

PimpYourLife.cz academy


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT