Andy - a jeho úhel pohledu na VIR

Andy - a jeho úhel pohledu na VIR

1. 7. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Andy, náš dlouhodobý dopisovatel na 720.cz a dvorní fotograf, Král šumavy se vhrl pod vodu. Kam ?
K nám na Vir. A kvalitní materiál z pera Mistra slova je tady  :)
A samo, noblesní fotky.
Děkujeme - a více slov z uhlu pohledu studenta - u nás, na PYL.


ANDY :
Tak předně je důležitý si ujasnit proč to vlastně dělám. Proč vlastně jedu na ten Freedive kurz Level II? Je to motivace. Motivace mít plastovou kartičku s nápisem Freediver Level II. No dobře, tak kecám, ale nějakou motivaci přeci mít musím. Jinak bych se na ten boot-camp nemohl dobrovolně přihlásit. Z loňský skills session vím, že se ráno vstávalo před sedmou, pak hoďka, někdy dýl, na jogu, pak snídaně a hurá do oceánu, nebo na učebnu. A ani pro letošek to nevypadlo, dle předběžných informcí jinak. Tou mojí motivací je ale nachodit si nějaký techniky vyrovávání a hlavně mít pod vodou pocit jisty, sucha a bezpečí.

Muhahahaaa.. Tak jedem!


V sobtou večer tedy dorážíme na ostrov Vir, Čárysovo přechodný bydliště na léto a po následujících pár dnů to bude náš base camp. Na neděli ještě žádný velký topení napánovaný není, protže jedem s Čárysem a Mirli natáčet nějkou tu omáčku pro video (ano, bude hotový tak do týdne), ale hned v pondělí ráno je přesně dle místních zvyklostí mástup na učebně a už se jede výuka a nějaký dejchání. Hned pak přesun do vody a rozpotápět. Nepouštíme se do žádnejch větších akcí, prostě na pohodu a co pocity dovolí. Počasí si s náma trochu hraje a večer přichází bouřka jak z Krkonoškejch pohádek, když se Krakonoš nasral na Trautenberka. Hromy, blesky, Himlhergotdonrvetrkrucajselement co je tohle za počasí?


Druhej den pak už ale blue-sky-sunshine a opět potápko a to na dvě vodní sesion a spousta teorie, Čárys to do nás leje a táhá trumfy na naše záludný otázky líp, než profesor Farnsworth ve Futuramě. Tím se postupně plní nejen naše hlavy, ale i další den a tak celkem country padáme do postele, abysme si hned den následující dali za odměnu session sice jen jednu, ale za to opravdu parádní a tou je potápění na vraku. 70m dlouhá obdchodní loď se povaluje asi 20km od našeho ostrova, v hloukách 7 - 25m. Pro novej ryhločlun co tu Čárys má to není větší problém dosažitelnosti a tak letíme s větrem v čepicích vstříc týhle potovře. Teda bylo to moje první potápění na vraku (když pominu nějaký jeskyně) a ten pocit, když člověk leží na hladině a kouká dolu a pod ním se válí loď je.. ehm.. zajímavej. První ponor k nějakýmu průlezu je pak ještě zajímější. Tma a bubák číhá za každým rohem a v každý kajutě a vůbec pocit, že tu ta věc nemá sakra co dělat, je silnější než mrazení v zádech po prvním zhlídnutí Vetřelce v letním kině a cestě domů přes les. Prostě je to všude! Jediný co ale někde číhalo, byly malý ryby co se bály tak, že se mě radši schovávaly za záda se sviští logikou, nevidíš mě, neulovíš mě.


Čtvrtek pak byl ve znamení největších posunů na hloubkách. Celá skvadra to tam posílala s rostoucí jistotou a večerní další hodiny na učebně jsme doťukli vše potřebné, aby mohl přijít pátek a my si dali další ponory na vraku a nachodili si další a další metry a tavili teorii do praxe jak termit kolejnice. Je prostě potřeba tam ty motohodiny nějak namotat a metry, hloubky a časy tam pak začnou padat samy. Když prostě víš co se děje a pro mě i podstatná věc - proč se to děje, je to pak zábava, protože to jde automaticky.

A právě o zábavě by to celý mělo být. Pár lidí si teda z kurzu odváží i moc pěkně posunutý svoje osobní limity, který ale prakticky u celý skupiny rozhodně nejou jejich limity finální. Všichni totiž lezem z vody po všech ponorech růžový jak mimina.


Dalo by se toho naspat o tom týdnu ještě moc, obzvláště třeba o tom topení na vraku a  novejch průlezech, o tom co za párty se děly po večerech, o stříhání vlasů o nevšední prezentaci, ale snad třeba víc pak řekně ještě video co střihnu a vyjde v příštím týdnu..

Takže další "dovolená" v Chorvatsku - check..

-a-


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT