Vrak Ledenik - freediving

Vrak Ledenik - freediving

17. 7. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Tak co ted…ted třeba něco o Ledeniku. 
Protože nejen hloubkovým tréningem mučen je u nás freediver.



Tak kdy jsem dával s Mirly do kupy plány na letošní rok, pro VIR a naše studenty, přihodil jsem do itineráře také možnost zajet se podívat během těch 6 ti dní, co tu potápíme taky na vrak Ledenik.
už jsme to letos udělali asi 1Ox a o tom, jaké to je a co vás tam čeká, se trošku rozepíšeme, aspoň v heslech.

Během těch týdnů, co tady makáme, tak vždy když máme aspoň trochu splněné skilly, a mám pocit že bychom měli dát studentům trochu odpočinek, je bereme na vrak italské obchodí lodi Ledenik. Při tomhle výletu, který je většinou odvislý od počasí, vyrážíme z ostrova VIR na člunu směrem na jih, na ostrov Sestrunj. Neděláme to dycky, protože to občas nebývá k tomu, a my nechceme opakovat problémy z předloňska, kdy jsme…ale o tom až třeba jindy, protože přeci nám se problémy nestávají ! : )



Takže když padne vítr po 5m/s, startujeme divocha a většinou se snažíme naložit ho do 666kg, což je váha, se kterou nám to v jakýchkoliv podmínách ještě jde do skluzu. Vítr, vlny, no, raději prostě volíme den, kdy je klidno a ptáci necouvají : ) Stejně ta moje lodička, dotává děsně přes držku, by jste nevěřili. Ale zase umíme lítat vzduchem, hehehe. A lidi maj příplatek za horskou dráhu na Matějské pouti. A já si odjedu tréning v dřepování.

Tak a jsme tu. Je to 17km, a jsme tam obvykle za 2O minut. Víc to neženeme, pak to žere a lidi vypadávaj za jízdy.



Ledenik, je vrak italské obchodní lodi, vyrobené v roce 1962 a provozované jako obchodní loď, vozící převážně zmražené malé miminka. Rybiček. Nebo i malé rybičky. Prostě Slaughterhouse na vodě. Protože ale karma je zdarma a dožene každého, tak si Poseidon jednou řekl : „Dosť bolo jatek !“ a poslal na Ledenik, kotvící zrovna u ostrova Sestrunj jednu velkou vlnu, která natekla do lodi a ta se začala naklánět. To není legrace, to je fakt. Protože kdo by věřil oficiální verzi, že se NÁÁÁHODOU přivalila vlna z klidného moře, a NÁÁÁHODOU zrovna převrátila loď.

Prd. Jak řikám, Poseidon.



No, nějak mu nedošlo, že rybičky jsou stejně zmražený, ale zase to tu řádně zakrmil. Od té doby, tu leží vrak Ledenik. Tahle situace se stala v roce 2OO8 a loď je takřka nepoškozená. Nebo to tedy fakt není vidět. Nikdo nezemřel, vše bylo v pohodě a tak si tu teď tak krásně leží.
A my na ní topíme.

Jeí nejmělší místo k hladině je 7m, takže to není nic a vy všichni si to tam docela pěkně dáváte. Po vykotvení na lokaci, většinou hned z lodi poznáme, jak to bude vypadat, a vypadá to teď poslední měsíc a půl fakt strašně dobře – někdy máme i viditelnost od přídě na záď, a to je skoro 7Om. Jako, ANO. Však je to z fotek jasně patrné.



Pěkně jsme to tu již prolezli, vyčistili průlezy od lan, drátů, a podobných pastí a většinou během té 1,5 hodinové session ukážeme studentům od nejlehčího až po ty těžší průlezy. Vždy pod dohledem, a vždy jen ty, které jsou jasně patrné a bez žádného větvení uvnitř. Dělám tohle již skoro 1O let, a tohle pravidlo mi zajistilo všechny ty explorace jeskyn v mexicu, na Pule, Banjole, Egyptě, atd, bez jediného problému. A tak tedy, proč ne. Stejně většinu studentů zastaví bubák. : )
A ten číhá všude.

Občas ještě jedeme na další vrak, Vele Lagne, což je další italská loď, prostě Costa Concordia nebyla jediná, kterou zkoksovanej kapitán ke dnu poslal.
Tahle je již vyloženě jednoduchá, protože leží v podstatě na hladině a je tak vhodná hlavně pro jedničkové studenty, protože je krásná, lehká a neděsivá :)

No, takže to je Ledenik.
A až k nám přijedete, rádi vás na něj vezmeme. Třeba…již zítra. Zítra je v plánu.



A co napsat k právě uplynulému kurzu ?
Bylo vás tu zase jak much. Dvojkoví studenti z loňska se namíchali s jedničkovejma z letoška, a teda, to zase byly výkony.

Nejvíc byla asi Leonka Maříková, máma od třech dětí která, hoši podržte se, při třetí statice v oceáně dala 5:41 s prstem v nose. První statika  3:00, druhá 4:21 a třetí…no co dodat. Ale to nebylo jediný, co tady stálo za zmínku. Venca Čajánek, 5:07 na prvním kurzu a opět, v kontrole a s finálním nádechem ze šnorchlu (ostatně, jako všichni u nás). Učíme to trochu jinak. Snažíme se vám poskytnout co nejvíce munice, aby jste především začali pracovat s vlastním tělem v souladu, flexibilitě a ne podle někoho, kdo sice dává deset minut v zádrči dechu, ale co vyhovuje jemu, nemusí vyhovovat všem. Nám jde o něco jiného…a to o to, aby jste tou širokou škálou informací a postupů především prohlubovali svůj aquatický potenciál…a na něm, bezbolestně, stavěli. Časy co jsou tu – jsou jen začátek. A jak vidíte, je to na každém kurzu…
No nic, funguje to. Máme radost.
A možnosti posunů, jsou značné. Stále ruku v ruce s MDR.



Honzík, Venca, Rasto, Vojtík, Lucka, Leonka, Maruška. Sedm vás bylo, a dávali jste jak kdyby jste to dělali roky.
Rasto se posunul na 37metrů, během pouhých 10 ti dní potápění, cože je nádhera. A zastavilo ho počasí, nikoliv CBS GONE.
Leonka – 25m, zastavena počasím. Všechny ponory chodím s vámi, a koukám na vás zblízka, a jak bych viděl že na něco nemáme správnou techniku, stopuji vás. A vás bych stopovat nechtěl, vy jedete. Máte na to, dál, hloub.
Venca a Honzík – tady sme ladili rozhýbání paže týden po operaci – a přesto, Xkrát 2Om, sladěná technika, profily ponoru jak z učebnice u Václava, prolomené skleněné dno u Honzíka, Odladěné zanořování u Vojty (konečně!) a Maruška s Luckou najíždění motohodin. U Marušky hodnoty parádní, na to, že je to junior…nechápu nic. 16m hloubky a 3:24 statika ?!?!? 14 let…asi jsou s Mamkou dobrej oddíl. : )



Prostě, opět mi bylo potěšením tady s váma pracovat, a být, žít. Mě tohle prostě baví.
O čísla nakonec ani nejde, vlastně vůbec o ně nejde.
Jde o komfort, pod vodou strávený, jedno v jaké hloubce, jedno při jaké vzdálenosti.
Jsou zajímavé, proto je uvídáme.
Jsou ale zavádějící.
Hlavní co je, že se pod vodou cítíte dobře.
A to, je náš cíl.

Děkujeme, že zůstáváte s námi.
Neloučíme se, jedeme dál, vše se točí dokola a voda je modrá.
Pusť si doma kohoutek, budeme tam.
Ve vodě.
Navždy.
Ma a Mi.


Martin Cheníček a Mirlik Pytlík
FII - FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL


PimpYourLife.cz academy

Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail :
seven20@volny.cz
Freedive web :
www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT