I´m sorry, I´m freediver : )

I´m sorry, I´m freediver : )

10. 9. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Sedím na sedačce, a přemýšlím o vás.
Hele - neděláte mi dobře.
Vůbec se mi nelíbíte.
Proč ?
Protože nakonec vždycky odjíždíte....


A to, co předcházelo téhle situaci, se dočtete vevnitř. : )



Tááákže, sedím vedle Mirky, ona dělá nějaké platby a já koukám do blba.
Do stěny.
V ní odraz blba.
Mne.
Nemohu vymyslet úvodník, prostě to nejde. Tak napíšu, co mě nejvíce tíží. A to je to, že jste zase na cestě pryč.
Práce instruktora, moje a Mirky, je opravdu složitá. Každý víkend učíme, již 4 roky, teď například už od 1 ledna v kuse, a vy se neustále měníte. Přicházíte, odcházíte.
Práce instruktorů, každý na ní nemá rád něco. Někdo tukání certifikací, někdo uklízení nebo teorie, někdo nemá rád kompletně lidi (a nebo vodu, jo i takový lidi znám) a někdo je špatný  v didaktice.
Já ?
Já nemám rád vaše odjezdy.

Dycky mi za ten tejden přirostete fakt k srdci, hodně toho intenzivně zažijeme, smějeme se, blekáme, vodu chlastáme a vytvoříme si společně poměrně intenzivní vztah, který pak musí zákonitě na sobotním ránu skončit. A vy zase jedete.
Hele, víte co ?
Dyby bylo po mým, tak bych si vás tu nechal fšecky, a povinně  !

Ach jo.

No nic, dost bylo brečení. Pojďme si to v heslech sepsat.
Jen tak, co mi v hlavě utkvělo.



Vítr.
To je to co je oceán taky. Vítr, vlny, ptáci couvající ve vzduchu. A my, abychom se s tím poprali. Hele, narovinu, strašně mi zůstal v hlavě zapsán debriefing po pondělku, kdy byly vlny takový, že lana chodily o metr nahoru a dolů. Jsme na učebně, řešíme vás, a všichni začínají svoje hodnocení slovy :
„Tak mě se to dneska strašně líbilo.“
„Dneska to bylo super…“
„Dnešek jsem si fakt užil..“
A to šlo lano do boku, jen jsme ručkovali a viditelnost byla tristní. A vy jste chodili pod dvacet, jako by to byl rybník.
Ano, i tohle je oceán. A vy jste si ho díky pondělku, uterku, zkusili v těch hodně těžkejch podmínkách. A umíte, jako hodně. Tohle vás už ted nepřekvapí. Máte můj obdiv.



Parta.
Ano, freediving dělám a učím ne proto, že se potřebuji živit, ale proto, že mám rád komunitní věci. GrillPárty u mě v lese, roadtripy po Evropě, závody…vše jsem vždy dělal protože lidi, co měli stejný zájem, nabíjeli energií okolí nás a učili mě přijímat co jsem zařizováním pro ně vydal. Vy ? Teď, tady ?
Parta k pohledání. Děti co byly u nás ubytovaný, nemohli jsme si přít lepší spolubydlící. Vedlejší apartmán, stále jak ze škatulky, večer společné vínečko, šlaftruňk..
Hodně, hodně jste vraceli E do vás vloženou. A byla pohoda.



Výkony.

Ty jo.
Tak tady bych se musel rozepsat na měsíc. A to by bylo na dva romány. Ale. Aspoň trochu. Neadresně. Obecně.
Ty posuny, které jste udělali, byly opravdu překvapující. Skoro všichni tu byli z Level 1 Pool only a odjíždíte odsud jako ukončení Level 1, a Level 2 Oceanman. To bych opravdu nevěřil Jsme hodně přísný instruktor, dbající strašně moc na safety, skilly, a konzervativní posuny vás všech. Pokud není perfektní pozice, streamlining, strečink, atd, nechodíte hlouběji. Máme tendenci vás spíše brzdit. A nakonec, když je vše ready – a vy jste ready – tak vám pustíme uzdu a vy letíte dolů. S komfortem, bez squeezingu, a s perfektními pocity z vašeho výkonu. A na tomhle se dá stavět. Máte teď nabito ostrými. Víte vše, vysoce nad rámec kurzu té nejkomplexnější výuky FII. A tak – teď – směle dolů, do hlubin. Moří i duší.



Mohl bych psát ještě roky. Nedělá mi to problém, sdělit své myšlenky a pocity – někdo vše přeměřuje čísly, metry, vteřinami, my přeměřujeme život intenzitou okamžiku. A ty, s vámi, byly velice intenzivní…cítil jsme život v každé vteřině a nádechu.

Co jsme se naučili.

Probrali jsme fyziologii, výživu, minerály, psychologii, sebeevaluace, techniku, fyziku, medicínu. Udělali jsme toho mnoho. Co jsem vám ale hlavně tímto kurzem u největšího učitele světa - oceánu - chtěl ukázat ?
Co jsme vám chtěl dát?
Nikoliv PB o metr hloub, sekundu dál.
Chtěl jsem vás naučit vnímat. Pochopit, což vyplodí, jak rád říkám, vcítění.
Myslím že jsme uspěli. Naučili jsme vás vnímání řeči vašeho těla, s kamarádem, který s vámi teď hovoří, a hovořit bude již navěky. Komunikujte s ním. Žijete spolu 24 h denně. Ať je vám spolu dobře.
Dýchejte.
Žijte.

Ma a Mi
Navždy

PS: děkujeme. Za dárky, váš čas, a empatii. Jste nej - fakt. A to, co jste vytvořili na dálnici cestou domů - je jen důkazem. Děkujeme.


Martin Cheníček a Mirlik Pytlík

FII - FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL

PimpYourLife.cz academy

Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail :
seven20@volny.cz
Freedive web :
www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT