KOMPETNÍ TRÉNINGOVÝ TÝDEN U OCEÁNU  - well done

KOMPETNÍ TRÉNINGOVÝ TÝDEN U OCEÁNU - well done

17. 9. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

FIM
CWT
CNF
VWT
NO LIMITS
všechno jsme udělali. Cvičili, potápěli, běhali, chodili, jedli spali a dohromady žili, v KOMPLEXNÍM TRÉNINKOVÉM TÝDNU PRO FREEDIVING.
V posledním týdnu tady, na VIRu.
Tečka za 3,5 měsíční misí tady v Chorvatsku.
Je tu, vevnitř.



Už jsem to psal 1OOx všude. Nepracuji. Učení freedivingu na plný úvazek, jogy, běhání, každý týden někde a 4 x do roka na měsíce pryč – v autě, na cestách – to není práce.
To je zábava.. Díky vám. A tenhle, poslední týden po 15ti týdnech, mě bavil snad nejvíc.
Proč ?
Protože byl komplexní.

Je to jako by to bylo před chvilkou, když byl konec května a my jsme se balili sem, k nám, do chorvatska na VIR. Před sebou vidinu 90ti studentů, odpovědnost, a jasný plán který mě stál hodně sil v přípravě – celé to tady zvládnout ve zdraví vás i mém, spokojenosti všech a lehkosti bytí. Na poslední týden, který byl tady, jsem měl pro vás třešničku na dortíčku – chtěl jsem vám ukázat tu nejširší škálu možných tréningů a sebeevaluací, aby jste měli ty všechny zbraně nyní nabité, a mohli střílet již sami, ostrými. S efektivitou, která freediving tvoří. A hloubky dává.

Vypsali jsme KOMPLEXNÍ TRÉNINGOVÝ TÝDEN PRO FREEDIVING.

Limit byl 6 lidí. Dorazilo vás 6. A než jste se stačili rozkoukat, začal jsem to do vás solit.
Co jsme to tak zázračného dělali ? Mno, ehm, ve stručnosti.



Den první, neděle :

První den, neděle, seznamujeme se s pokročilými technikami nádechu, packování, kontrapackování, cviků bránice a oddělování svalových skupin. Hned ráno po cvičneí jdeme na statiky, nazvykávání na vodu, sčítání časů, možnosti posunů celkových součtů a nikoliv jen PB jedné statiky. Ladíme varianty práce s freediverem při STA. Už ten den se blížíte Maximálkám. Nechápu : )

Je tu další session a hloubky. Zahřívací ponory, a kompletní FIM den na hloubkách, dnes se jen ručkuje, statikuje dole a pracuje s parciálem CO2, O2. Poznáváme své limity, ladíme safety, končíme CWT na půlce FIM, jen na srovnání. Překvapivě se tu již objevují SUPER VÝKONY, a to posouváme jen dle CBS-GONE, víc ni krok !
Večer teorie a plán na den druhý, vínko na krvinky a spát.



Den druhý, pondělí :

Deníček určuje co Cheníček vypsal, a to je : Ráno joga, egualizační stage, posuny v simulacích hloubek a hlavně, dnes různé styly rozdýchávání převedené do praxe – ladíme nádechy ze zad, šnorchlu, výplaxy vs hyperventilaci, a opět to nese ovoce v sebeposunech – víte co vám sedí, protože jste zkusili všechny styly. A padají další PB. Po kratičké snídani v 11h jedme na hloubky, tentokráte na dvě session.

Dnes je den CWT, takže simulace freefallu, počítání kopů, equalizací, potápění bez opasku, zkoušení pozic hlavy a ramen ve fázi volného pádu, atd. Finálně se připravujeme na zítřek, kdy bude jakýsi minicomp, prostě možnost, udělat vše tak, jako by byla bojka jen vaše. A statiky také. Večer nařizujeme spánek od 2O:OO, protože to byl dlouhý den…



Den třetí, uterý :

MINICOMP. Jedeme na celý den na vodu. Kozjak, krásné místo kde není ani noha, je jen naše, a protože již 4 den je hladina jako sklo, máme tu ty nejlepší podmínky na potápění a posouvání PBček. A padá to tam, ty jo. Míša 4:45 PB, Evča 4:17PB, Petr Č. 4:55 PB, Michal skoro 6 minut, no prostě, teda, jedete. Po pauze na odpočinek, probíráme vizualizace, a naposledy cvičíme před odjezdem na hloubky. A ty jsou tu než bys řekl BO.
Jedem od NEJMĚLČÍCH. Všichni hlási hloubky na limitu a nebo za limitem jejich PB. Na každou spouštíme systém dle jejich požadavků, dvě bojky, přípravná a závodní, čas na přípravu ve vodě dostatečný, oveření hloubek mnou, a deep safety i SWsafety a surface safety připravené. A už to padá. Dolů, hloub, a skvěle. Nemám slov. Opět si někteří prohlubují svá maxima. A to značně. Jste nejlepší !

Návrat domů a připravuji poslední tečku dneška – fyziologii člověka v hloubkách a apnoi a nutnou výživu před, při a po výkonu – dle nejnovějších poznatků z medicíny a ne dle toho, co sedí nejlepšímu statikáři na světě. Takže opět to, co je funkční pro 100 procent populace, s možností vývoje dle osobních preferencí, gendrového a věkového rozdílu, fyzičky, a koneckonců i výkonosti. Večer se ještě probírají psychosomatické poruchy, aberace, a lehký úvod do dianetiky. Ale to již někteří spí, protože další den nás čeká celodenní dvoudílná session na vrak Ledenik.



Den čtvrtý, středa.
Celodenní akce – vrak ledenik. Ráno samozřejmě cvičíme jogu, jako každý den, a už v 8:45 jedeme na vrak. Po příjezdu k lodi zjišťujeme, že je mlha že je vidět na 3Om. No, ehm, neřeším, jsem starej mořskej vlk co už ztroskotal se vším, co plave. Nebojím se těch 50 ti kilometrů v mlze, ne ? Hlásej ticho a klid, tak jedeme. Držím to cca 50km/h a bedlivě sleduji kompas, a lodě náhle se vynořivší z mlhy míjíme v poklidu. Nikdo není nervózní, důvěra v kapitána je značná. Kdyby tušili ! :) Ostrov se vynořuje z mlhy náhle, ujedu 1OOmetrů doleva a jsme nad vrakem. Sklízím potlesk : )

Vrak Ledenik, již hodně jsme o něm napsali. Ostatně, články jsou u mě, použijte je a pročtěte. REPORT nebo video ? Tentokráte děláme vše již s noblesou, a v přestávce mezi ponory čilujeme na pláži, kterou jsme se rozhodli si vyčistit od bordelu. Mamutí úkol, na uplně jinou lod, protože 5 pytlů neřeší nic, hned je plno. Do lodi se mačkáme i s nima a jedeme na druhý ponor. Ledenik, jako vždy, nezklamal, je prostě TOP. Prolejzáme průplavy, chodíme to no fins, prostě si to užíváme strašně moc. Baví. Zpět domů a večer již jen plány na další den v obsáhlém brífingu, neboť další den je na plánu No limits, Variabilky, CNF a hlavně potápění bez masky. Prostě bude velký den. Jdem spát.



Den pátý, čtvrtek.

Psát, že je opět moře jako sklo, by byla nuda. Jedeme tedy na to. Opět Kozjak, opět dvě session. Ráno ještě dolaďujeme na učebně vše okolo výdechovek, a techniky ponorů a pak už jsme tu a jdeme do vody. Opět kotvíme nad 55m hloubkou, protože tu pár lidí chodí dost hluboko. V dopolední session většina z vás zjišťuje, že No fins je disciplína, která je prostě top. Ukazuji vám, jak na 4 tempa dosáhnout 15m hloubky, ladíme sestupy, využíváme každý centimetr zmenšení odporu vody, a výsledky jsou epesní. Michal 3Om, a další ho následují s také krásnými čísly, nezřídka atakujícími jejich CWT. Navazuje hned session s noseclipem, opět několik ponorů, FIM, CWT, a tady je euforie značná, Misch a Miš jsou unešeni…jak řikám, CNF je návykové, jdem na to !

Odpočíváme na břehu, a připravujeme s Miri akci na odpoledne. Variabilní váha, takže ladíme surfacesafety, pěkně podle FII směrnic – signalizace, atd, a když jste připravení vydáváme se na oceán to tam našlapat. Psychika z neznámého dělá svoje, aby ale s prvním zanořením vzaly obavy za své a vy jste padali jak svěstky dolů, opět jen na hranici vašeho CWT PB, protože nejsme šílenci. Tohle se vyvedlo nejvíc. Ale, jdeme do finále. No limits. Vše pomocí člunu, vytahování přes motor a kladky, surface i deep safety, několikrát jištěný systém, prostě, a hlavně – i 5O ti metrový ponor jde do 90 sekund tuším. A vy si to dáváte, s megarohlíkem na obličeji. A my, když se vynoří poslední, a vše je OK, tak my taky. Tohle bylo prostě něco. Večer to probíráme že všech úhlů pohledu a taky řádně slavíme. : )



Den šestý, pátek.

Dnes už je únava u lidí značná, a na oceán nechce nikdo a taky stejně, máme na celý den práci na suchých tréningách. Takže od ranní jogy, kde pracujeme na doladění chyb a případných dotazech, pak jedeme na apnea běhy, chůzi, dřepy, atd atd. Na dvě hodiny běháme na konci ostrova, sprinty, variabilní vzdálenosti, intervaly, simulujeme rozdělení zón do komfortní, diskomfortní, a funkční a učíme se jak a co a proč. Opět těžíme z dlouhodobého výzkumu a z konzultací s kapacitami v oboru medicíny, které jsou zde dokonce tento týden s námi na Viru, k dispozici, a jsou koneckonců i poměrně značně využíváni. Prostě, děkujeme, pane doktore. Velice.

Po návratu na učebnu ještě jedeme dřepy, kliky, a pak tunu teorie, u které zabrousíme do detailů jako je přísun vitamínů, tréningů v bazéně, vizualizačních cvičení i teorií „nesoustředění“ jež vede k připravenosti na cokoliv, bez cílení konkrétní disciplíny. Osobně toto cvičení mám velice rád, protože na Bali, jsem ho dotáhl k dokonalosti, s níž přišel klid mysli, a srdce. V teoretické části také dokončujeme tréninkové cykly, obecné měření, a dalších milion věcí nutných k umožnění osobního rozvoje každého z vás. A večer, již jen zasloužená oslava.



Den sedmý, sobota.

Je sobota, den sedmý, končíme. Poslední joga, poslední tečka v podobě bráničních ekvalizací, moje osobní třešnička na dortu lidské fyziologie. A…je konec.


Tenhle týden, ten byl neuvěřitelně nabitý a pro mě, neuvěřitelně nabíjející. Protože tohle je to, co mě tak strašně moc baví učit. Učit vás nejen o freedivingu, jak jít hlouběji, zadržet dech na co nejdelší dobu, ale i o tom, jak správně žít freedivingem, jak začlenit ostatní tak skvělé sporty pro zlepšení výkonosti v potápění na nádech, jak jíst tak, abychom tu byli v kondici a síle do sta let. Prostě, jak to udělat tak, aby se z freedivingu nestal jen další občasný sport za honěním čísel a poměřováním kdo ho má delšího (ponor), ale aby se z něj vytvořil komunitní sport – styl života.

Pro tohle já žiji, tady je má cesta, celá.
Cesta vpřed, dál a do hloubek.
SEBE SAMA.




CO ŘÍCI ZÁVĚREM ?

Protože tohle je závěr ? Byli jsme tu od května, zařizovali vše okolo, lítali, sháněli, ladili. Pracovali jsme na tom, abychom neonemocněli, aby čerpadla běžela, voda tekla, loď jezdila a motor frčel. Za tím, co zde děláme, je kus práce na logistice, přípravách a největším měřítkem uspěchu je, že to není vidět. Pak je to známka toho, že jsme byli úspěšní, že vše klape.
Já, já bych to sám nezvládl.
A proto, to největší a nejhlubší díky na závěr, patří mé úžasné ženě Mirce. Protože ona, je ANDĚL. Kdo z vás tu byl, ví.

DĚKUJI, TI VELICE.



A co chystáme na příští rok ?
Ano, opět něco nového. Ale o tom, až jindy. Už teď se nám Chorvatsko zase plní.
Budeme tu, pro vás, s vámi, zase.

Díky, že k nám jezdíte.


Brzy naviděnou.

Za týden na joze ve Zlivi, nebo za dva týdny na Běhacím kempu, nebo snad za tři týdny na letišti v Egyptě, nebo snad za čtyři týdny na bazénovém kurzu v Liberci, nebo snad za 5 týdnů na Bali, kde budeme spolu až do konce roku, kdy se opět sejdeme na letišti Václava Havla při odletu do Mexica ?

Kdykoliv.
Děkujeme.
Vidíme se.


Martin Cheníček a Mirlik Pytlík
FII - FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL


PimpYourLife.cz academy

Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail :
seven20@volny.cz
Freedive web :
www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184

Napsal : Martin





Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT