Vlní se to...tak pojďte do vody.

Vlní se to...tak pojďte do vody.

12. 11. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Vstávám rano v 5:00. Sluníčko se probouzí, teda vlastně ne, ale já ho mám uvnitř furt. Inu, snažím se.
Otvírám oči a venku je teda, no tak jo, dobře no, tma. Je horko, jak jinak. Asi tak na prostěradlo.
Jdu udělat čaj. Zuby, oholit hubu a hlavu a už to píská.
Zalejvám Maté pro mě a Toma, který bydlí venku. Budí se.
„Dobré ráno Tome…“
„Však také jaké jiné, Martine…“

Je poslední den, a my jdeme přivítat východ slunce do vody.
A co bylo předtím ?
Uvnitř, to co zůstalo vevnitř.



Bali mě stvořilo, tady jsem vyrostl, tady napotápěl největší hloubky, tady jsem šel nahoru a dolů do hloubek a tady chci trávit podzimní čas.
A každý rok. Až dokud, nevím. Asi dokud se něco nezmění. A vás, vás sem chci vzít. Aby jste tu nejen potápěli, ale i viděli svět očima reality. Se vším. Krásou moří, prokletím doby plastové i hlazením duše interakcí s vším pod hladinou.
A tak beru, a vy jedete.

A jste tu a my začínáme. Kurzy, nadstavby i naprosté začátky, řešení všeho možného i doslova nemožného, beroucí dech krásy i síla z té celé masy H2O, to všechno se nám dostává měrou vrchovatou. Voda se přelévá a někdy i vlní, někdy není věrtel plný a někdy tě něco nepěkně rozhoupe. Ale tak to je, to je oceán, tam venku i ten v nás. Nebojuji s tím, to nejde, je to příliš a i vy se učíte nebojovat, ale plavat s proudem. Stejně vás to zanese, kam ono chce. Kam voda chce. Vyplaví na povrch vaše silné stránky, slabá místa a odřeniny omeje, možná slanost pálí chvíli - ale nakonec se vše uklidní a hladina je čistá, ve svém zrcadle odrážející každého z nás, krásně a čistě. Krystalicky modře.



Chodíme níž. Učíme se jak. Přeměřujeme cosi čísly, něco co by nemělo být vůbec pojmenováno. Tu hloubka, tu čas, tu možná i přátelství nebo snad peníze. Nevím. Stále objevujíc hlubiny lidské duše, hranice fyzické kondice, i síly a asertivity, v neposlední řadě individuality každého ze skupiny a my žijeme, jíme, pijeme, nakupujeme, společně. Je to nejlepší, tak to mám nejradši.

Už se známe. Jste přátelé, kamarádi. Netopíme společně poprvé, i když s některými ano. Je těžké vyhovět rozdílné skupině, ale přesto se snažím. Padají ty čísla, říkající pro každého něco jiného. Jirka 6:20 statika, Tomáš 2:2O v pohybu na vraku ve 2Om, Petr s prstem v nose posun o 1Om na PB 35, Jana poznávající limity své hlavy a překonávajíc, Jan dosahujících vytyčených úspěchů, David s klidem a poklidem který jsem dlouho neviděl, nově se přidavší Simča a Tom a Aleš, se sílou a výkonem dodnes u studentů neviděnými, ostatně po zahřívacích ponorech poprvé v životě rovnou 2Om hloubka…Petr Mára co nezapoměl nic co uměl..mohl bych psát dlouho co v hlavě utkvělo. Hlavně radost a úspěchy – ty zůstávají. Nic jiného vlastně ani nebylo, uvědomuji si. Teď a tady.



Ne, nepíšu reportáž a možná je to pro někoho nečitelné. Napsal jsem za posledních 14 let přes 3000 článků a přestávám řešit osnovy. Píši někdy prostě tak, jak myšlenky letí a podle nálady, jíž mám. V divadle vždy hraješ tak, nakolik chceš odkrýt svojí duši. Chráníc si jí, nedáváš do všeho zápal -avšak otvírajíc se dokořán, sklízíš aplaus místo potlesku. Učí se stejně, tyhle týdny v uzavřené skupině. Tu kamarád, tu posluchač, jindy mentor a autorita, opět sklouzávajíc do slangu a vtipu kamarádů ve zbrani, každý den je jiný a nejen já vás, ale i vy mě stavíte před výzvy.

A kdo jsme my ?
Abychom je nepřijali ?


Naučili jsme se tyhle týdny mnoho. Získal jsem mnoho nových přátel, známých, kamarádů. U místních Balijců, lidí okolo a i úplně neznámých person. S vámi co jste tu byli, jsem si zase o něco blíž. My už víme, a proto - pro vás co jste tu byli se mnou, jsem tohle napsal. Protože my si rozumíme. Tenhle článek asi bude číst dost lidí, a asi zklamaní z abstraktní formy, kterou má. Jenže ta, stejně jako voda, protéká mezi prsty, nadnáší, stahuje do hlubin, hřeje, chladí a dává najevo, že v ní se dokážeme ztratit. Vlastně my už ne, my jsme freediveři. Přidali jsme hloubku našim životům. Už ztratila důležitost, ta forma věcí. Zůstalo krásně čisté, to jádro duše.

Bylo to dokonalé.
Plavali jsme si tak naživu ve vodách života.
A brzy, budeme.

DĚKUJI, KAMARÁDI.
Brzy naviděnou.
Martin, Bali.


Martin Cheníček a Mirlik Pytlík

FII - FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL



PimpYourLife.cz academy
Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail :
seven20@volny.cz
Freedive web :
www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT