Ma s Mi a deep blue

Ma s Mi a deep blue

24. 11. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Inu, tak jsme tu zase sám : ) Teda sám…zůstal mi tu Ňůman, který se se mnou stará o villu. :))
Miri odjela.
Dva týdny jsou pryč a my jsme o celé eony dál. Hloub a déle.
A o tom to je.
Uvnitř, trocha slov.



Tak jak již jsme psali na facebooku, už od Bali 2013 jsem šel cestou učení a na naše posuny nebyl vůbec čas. Ladění fyzičky, výzkumy, učení, vše za cílem být vzdělanější instruktor vedoucí vás, naše studenty dál a hloub, s ohledem na vaše přání a možnosti. Na nás dva a freeiving, tak nějak, zvláštně, nezbyl čas.

Až teď, posledních 1O dní co tu byla se mnou žena má. Teď to zase, po X letech, přišlo. Byl čas, byli jsme my, dva a oceán možností.
Rozjeli jsme jasný plán, a ten byl : „Go deeper. Be stronger. More fun.“ Prostě, konečně, dělat freediving pro sebe.

Posuny začaly již první den, na rozpotápění jsme si dali krásné hloubky a ladili možné i nemožné. Hodně se úročily mé znalosti z fyziologie člověka, testů které jsme prováděli na výzkumáku a dalších postupů stran evaluací, které jsme již dlouho chtěl vyzkoušet, leč pro samé učení nebylo kdy.

Sbíral jsem data, posledních 5 let mého freedivingu opravdu pečlivě, a na jejich souvislostech stavěl teď 1O dní své vlastí posuny, tréningy. Moje, Mirky a taky Míšy Vláskové z Relax Bali, která s námi potápěla každou hloubkovou session.

Jak to dopadlo.
Mno, popravdě jsem z toho rozpačitý, sám u sebe. Protože to šlo až moc dobře. Po 3O ti dnech neustálého učení a potápění bez jediného dne odpočinku, jsme dosáhli hloubek, které jsem nečekal. Poslední PB ponor včera ráno, byl asi za odměnu toho všeho. Dle hodnot, které si po ponoru stanovuji jako limitní pro další posuny (kontrakce, pálení nohou, cyanozu, strečové receptory a jejich signály, strečink/komfort rukou, kyslík, dusík, vybavení a equalizace) jsem měl své poslední PB totálně v kontrole. Všemu přiřazujeme hodnocení od 1 do 10 přičemž je známkování jako ve škole. A moje poslední PB mělo skóre 0. Ve všem. Unavený, se zablokovaným krkem, a nic. POC. Piece of Cake.
Každé dva dny jsme zlomili rekord.

A proč je z toho člověk rozpačitý ? Protože kam by to mohlo jít, kdybych začal trénovat pro sebe a ne trénovat lidi ?
Takže trochu smutek, ale i motivace. Ubrat na akcích, a přidat akce pro mě a Miri. At můžeme i my, jít dál, hlouběji, a tím pádem vpřed. V posunu mysli i těla. Jako ale proč ? Tak jsem si tu otázku položil, protože je řečnická, mám po ruce hned odpověd...

Baví mě to, ten deep freediving. Je to jak jsem již dávno psal, a nyní jen oné opakuji, jakési znovuzrození člověka s každým ponorem do hloubek. Někdo miluje pocit při závodění a poměřování se s ostatními. Neberu, chápu, závodil jsem 25let ve všem. Já to mám jinak. Jak ?

Tvůj ponor začne nádechem. Věci, kterou běžně neděláš, protože je obrovský. Naplníš se tím nejčistším vzduchem, až na hranici svých možností. V hlavě vybuchne exploze síly, a ty si řekneš : „Můžu dokázat cokoliv. Můžu být čímkoliv, rybou, patřím všude a jsem vším…“ Udělám pohyb a vykonám úsilí které je zkouškou pro člověka : Jdu dolů. Vše se zklidňuje, přestávám se hýbat, vypínám svalové skupiny, mysl, stávám se okolním prostředím, cítíc každou molekulu vody a jejího proudění padajíc dál do ticha, a světla začnou pohasínat. Tma obklopuje tělo i mysl, stal jsi se maličkým a kolem cítíš jiný svět, kde bys vlastně neměl být, ale ty jsi a můžeš být, protože už nejsi nic, jsi ta voda okolo tebe. Tma a světlý bod na konci tunelu. Dosáhl jsi svého dna, jsi na konci cesty. Na chvíli zastavíš. Každá sekunda, je jako minuta, cítíš se balancujíc na hraně jsoucna, ano, jít zpět, ne, nejít. Obnažená duše, čistá mysl. Stal jsi se sám sebou. Není zde nic, zůstal jsi jen ty sám. Krystalicky jasně cítíš vše okolo. Smysly jsou skryté, a přitom vybičované na maximum. Jsi jediná myšlenka a přitom žádná.
Odrazíš se. Žít něco stojí, za život je třeba „bojovat“. Jdeš do toho dát práci. Začne workout, na který se vlastně velice těšíš. Prostě cheš, se začít hýbat, být HYBATELEM toho okolo. Uniknout zpět, pomocí vlastní síly, znovu se zrodit a se světlou barvou opouštíš temné dno, vše se rozsvěcuje, vykonáváš tisíckrát nacvičený a automatický pohyb, který…nakonec…vyústí v protnutí hladiny, a to, co v tu chvíli s obrovským nádechem pocítíš, je všeho pozlátka, strachu, ega, myšlenek očištěný - ŽIVOT.
Jsi zpět. Narodil jsi se.

Nevím, co je víc. Pro tohle, já freediving dělám. Mimo jiné. Mimo 100 jiných věcí. Pro život. Ne pro poměřování. Pro pocítění tý krásy žít. S každým nádechem. Jo, je to mantra, vím. Ted jsme napsal něco, co si řeknete, že jsem fakt magor v batikovaným triku s pampeliškou v hubě.
No, ne. Jen je to síla. A dává. Jako kolo, skála, sníh, běh. Cítíte to taky, ne. Já to akorát popsal. A tady, dole v deepblue - je to nejsilnější…

Prostě jsme toho teď udělali dost. Ponory přes X minut, přes Y metrů. Ne, už to sem psát nebudu. Tady to nebylo důležitý. Nechci se s váma poměřovat. Chci, abychom dělali tuhle věc, všichni, jako skupina, dohromady. Tenhle hluboko, tenhle za rybičkama, ale bez poměřování kdo poslal větší numero, přeměřující nakonec přátelství.
Never.

JO JDE TO.

S Miri si jdeme svou cestou poznáváním všech těch krás, lehkosti bytí a souladu duší. To je to co nabízíme, i vám. Pojeďte, zastavte se na chvíli, zadržte dech a nadechněte se. V bahně podzimního lesa. Hloubce moří, výšce hor.

žijte.

A co napsat závěrem ?
Dneska ráno, loučíc se s oceánem a mojí ženou, připlavala velryba 3Om od naší vily. Obrovská. Bereme ploutve, skáčeme do vody. Protože...tohle...bylo...neskutečné. Odměna ?!?!?
Ano. Za vše.
Díky Miri že jsi tu byla.
Love.


Ma


Martin Cheníček a Mirlik Pytlík

FII - FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL

PimpYourLife.cz academy
Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail :
seven20@volny.cz
Freedive web :
www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT