Bali 2016 fall - konec roku ve vodě

Bali 2016 fall - konec roku ve vodě

17. 12. 2016 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček
Takže si tak sedím na letišti, koukám na zabalené zavazadlo a říkám si tak, kam to zase uteklo…jako voda.

2 měsíce na Bali jsou za mnou a ja jsem zase o celé věky chytřejší, snad i moudřejší, ale každopádně mám opět o něco větší usměv, až se bojím, že se mi odklopí hlava a upadne dozadu.
No nic, Bali je pryč, cesta se vine do dáli a kudy jsme to šli ?
Se dozvíte vevnitř.
Krasné….žití vám.



Balíkov a moje obrazy toho co se dělo, mi tak nějak míhají za víčky a já jsem plný dojmů, že skoro sedíc nad klávesnic nevím kde začít. Tohle se mi stává docela běžně, uvědomuji si tak nějak náhle...a říkám si, Marťas, otevři oči a piš, než ti zahlásí Boarding time a ty budeš muset zvednout tu svou…a nebo než ti někdo ukradne telefon co leží na počítači, zatím co tady medituješ.

Ups, hlásí Boarding, to jsme toho zase napsali, no nic, zavírám krám, jdu.

- O 3O minut později.-

Venku hučí motory boingu a tolik se toho stalo a tolik jsme toho udělali, a ted jim to Martine, nasol do jednoho reportu. Zkus to.


No dobře.
Po prvním turnusu o kterém jsem vám napsal tady, následovala další akce a to s Mirkou a mýma 1O ti dny na tréning. Uz jsme ani nikam nejezdili, jen jsme pendlovali mezi Tulambenem a Liberty, Mata Hari, a naším vrakem a obden tréninkem na hloubkách a posouváním PBček. Ostatně, report je tady.
Ale den dal a den vzal, a Miri byla pryč a mě přijel další turnus. Tentokráte, poslední. A pro ně a o nich je to teď a tady.

Na posledních 14 dní na Bali dorazili nakonec Verča a Petr s Pavlem Rezim, Tomášem Kondelkou a Luckou. Na rezortu byl ještě Dan, kamarád z vody a pak se taky občas někdo přidal, jako teba Žába a nebo nově velice talentovaný Petr…prostě přicházíte, učíme se od oceánu a hlavně společně topíme.

O čem byla nápln kurzu jsem psal asi 1OOX, a už nebudu, nejde o to. Takže opět jen, co mi myšlenky přinesou.



První dva tři dny, tréninky.

Především ty první dny bývají takové seznamovací, zkoušíme vodu, voda zkouší nás a jedeme si tak nějak vše, co bychom měli na level 2 FII umět precizně. Tyhle první dny využíváme k tomu, abychom udělali co nejvíce teorie, a hlavně rozchodili uši u lidí, co neumí, nebo jim precizně nejde vyrovnávat – tedy abychom vylepšili maximálně co umí.
Ráno tedy každý den cvičíme jógu, opět většinou hodně brzy. Studenti s tím nemají nikdy problém, když se naučili, že den tady má jen 12 hod., a je třeba kompletně využít. Jóga kterou tady učíme, je zaměřená spíš na dechové techniky, protože občas říkáme, pokud se zkrácení kompletně, tady už to nevylepším.



Již po pár dnech je značné zlepšení. Jezdím hodně na Liberty, plaveme úzké průplavy, zkouším zanoření, prostě děláme vše proto abychom si freediving užili nejen tréningem na láně, ale tím, kvůli čemu jsme sem vlastně jeli...

Manty.
Samozřejmě nemůžu nezmínit výlet na Manty. Opět jsme jeli s Radkou z Padang bay, opět velká Lod a opět prostě perfektní služby.

Před výletem jsem všem rozdal prášky na blití. Je to tu poměrně povinnost, nehledě na to, že to studenti většinou krásně uspí, a oni pak mi nedělají bordel.:)
Na Mantách jsem byl již spousta krát.
Tentokrát jsme měli naprosté štěstí, úplně úžasnou viditelnost, a dělali jsme to co je třeba. Zůstali jsme na jednom místě, a čekali jsme až připlavou...Protože ony vždy priplavou. Voda měla 28 až 29°C, proste, nádhera...

A Manty byly a my jsme byli šťastný.



A pak hned přesun dal, anděly jsme nechali za zády a mazali jsme na Crystal bay - na krasný korály a reefy.
Tady uz byla voda poněkud chladnější, tak jsme tam nebyli tak dlouho. Ale stejně, aspoň příprava na poslední ponor, který měl být driftovaci.

A taky byl. Poslední lokalita, všichni unaveni, už jsme do vody šli jen 4...ale tohle proste mam moc rad. Tenhle den byl opravdovou zkouškou jak jste jako freediveři na tom.
Fyzicky, psychicky..protože když zvládnete situace, kdy nás lod vyhodí, úkol zní jasné : udržet se nad scubákama, jinak nas loď nenajde, a my úmřeme, hahahahaha, a vy to dáte..umíte se rozdýchat v proudech a prostě... tohle byla zkušenost k nezaplacení, a ja na vás viděl jak jste za ty dva dny freediversky vyrostli...

Bomba.



A hloubky.
Poslední den, vse se v jedno smích ha ha my jdeme opět na náš těžký vrak. Jo nejmelci část je ve 20 m, vedle vyvazujeme bojku na 30m a tam jedeme skilly s Vercou, Petrem a Tomkou.

Euforie.

Vše tento poslední den,  dnes padá jak kdyby jste topili roky a ne 14 dni. A musím tímto za těmito 14 ti dny udělat jakousi pomyslnou tečku.. .tady je.

Verca :
Celých 14 dni neustále zlepšování – a tak přirozeně, bez jakéhokoliv hrocení !! Od 17 ti první den až po několikrát 3O (a to jsme hloubky trénovali vlastně jen…jednou , dvakrát – respekt a obdiv !
Ty jo - naprosto dokonalá pozice ve Free fallu - tohle jsem snad jeste neviděl. 3x skoro 30m a bez přípravy. Nádhera, komfort, síla !!!
Verčo, jsi úžasná a silná, jdi do toho, fakt dělej Freediving - 5 min statika a 30m hloubka v takový pohodě, ze ted je načase jít dal. Teprve začínáme.
Moc chválím a gratuluji k ukončení levelu 2 FII… Opravdu jsi moc talentovaná !

Tomka :
Tady vidím největší kus práce, především na tvých equalizacich.
Udělali jsme hodně individuálních tréninku, zaměřeních na to, aby jsi mohl chodit nejen na scuba, ale i při potápění na nádech valit dolů hlavou dolů. A to ted můžeš. Proste, pecka, kamarade.
I jinak, topit a žít tady s tebou - jako fakt byla pohoda, a brzy naviděnou na Maltě ;) A díky že jsi chodil na večerní Hardcore klikovačky. Aspon jsem mohl někoho mučit : ) i večer… hahahaha.

REZI
:
Viva La REZIstence !
kamaráde, tebe že jsem potkal, bylo osudový, hehehe. S tebou jsme se nikdy nepřestal smát – protože ty vole. To se nedá. Čikičiky, kamarád v celý vesnici, komedie pro děti, nikdy není pozdě mít stastné dětství platí v tvem případě až za hrob. Jako, a výkony – každý den se učíme. Když si srovnám, jak jsi před rokem, když jsme se potkali vypadal, a ted – jedeš jinou freediverskou ligu. S Danem jsme se shodli, že jsi prostě démon. Fakt díky, žes přijel !!! Snad jsi si to s nama užil, tak jako my s tebou :)
Díky !

Lucka :
Lucí, u nás šlo o to si Bali hlavně užít, a i o tom jsou naše kurzy a jejich podání. Prostě freediving má být free. Ukázat, rozšířit možnosti si hrát a hlavně se nestresovat a byt v pohodě. Takže tvoje pojetí Bali jako freedive roadtripu bylo osvěžující. Dycky s úsměvem, v pohodě, bylo to s tebou fakt milý a já díky ! A kdykoliv se pojď potkat, zvu tě k nám, přijed…At se v Anglii dobře daří.

Petr Ď :
Petře, opět jako u Verunky – posuny značné, trochu pomalejší nájezd, ale jak jsme se bavili – Verča ti utekla těma 14 ti dny v Egyptě. Jinak bych viděl že jste na tom stejně. Polaďte frenztela, vydechovky (směle na opačko do Liberce !) a je to tam. Fakt musím napsat, že jsem vás rád viděl a fakt jsme happy, že jsme si to užili, jednou bez dětí – na svatební cestě : ) Prostě díky, a když budete s Veru chtít – směle do toho. Máte na to, oba dva. A hlavně, mužeš lítat i pod vodou…ne jen ve vzduchu… a o to jde.

Petr z Amedu.
Petře, jak jsem ti říkal – individuálky nerad učím, ale cítil jsme povinnost odučit tě, když budeš na Bali 6 měsíců…a ještě když si člověk, jakej jsi. Učit tě byo za odměnu, fakt. Dal jsem ti toho víc, nad rámec kurzu L1 abys mohl a chtěl topit a mohl se ted posouvat dál, hloub, až kam tě pustí hlava a buddy. A až ucítíš hlad po vědomostech – přijed. A dáme level 2. Mas na to, až kam. Nezapomínej prosím na spravné warmupy, facial immersion, a postupne CBS GONE – a pak je ocean tvůj. A pozice hlavy !!! At se ti tam libi. Jde ti to. Brzy, se pod vodou potkáme..

Dan – Dane, kamaráde, nebudu psát nic. My víme.





Bali…Bali.

Mám tě moc rád, Balíkove. Se vším co přinášíš. Jaké dáváš úkoly, přinášíš posuny a klacky mi hážeš – protože vším se učím i já. Tu něco neklapne, tu se podělájí záchody, tu mi oceán vezme ploutev, víš co, bavíš mě. Bali, jsi nádhernej ostrov, a já vracím co jsi mi dalo.

Jen lidi. To je to co tu trochu kazí. Odpadky, všude. Naše odpadky. Ne odpadky Balijců. Naše, zápaďáků. My jsme to sem přitáhli. Oceány jsou toho plný, my v tom kupujeme potraviny, my si to děláme. Stejně tak jako problémy tady. Lidi je dělají, ne tahle země, lidi. Zkusme se zamyslet, nad tím vším, nad sebou samými – a položit si tu základní otázku : „Jsem celostně, dobrý člověk ?
Snažím se jít cestou která má flow s přírodou, lidmi, myslí, tělem ? Neotravuji svou duši, tělo, neustálými řešeními nesmyslů a prostě, kurnik, stojí mi to za to ? Není načase, abychom se v tichu klidu a absenci gravitace na chvíli nadechli, a zastavili ?
Uvolnit tu svou část, která je svázána tím okolo ?“



1. Sedněte si na kraj židle, gauče, nebo se postavte rovně.
2. Jo, teď hned.
3. Povolte ramena. Uvolněte všechny napnuté svaly. I ty za krkem, protože jste u tohodle článku zatuhli.
4. Dejte si relaxovaný výdech. Nic nejde ani dovnitř, ani ven.
5. Nadechněte se do plna. Až kam to jde. Hrudík se klene dopředu, dostran, dozadu, ven, pláce se hrnou do břišní části, jste maximálně nadechlý…
6. Cítíte to ? Ne ? No právě !!!! 
7. Tak vydechnětě. Do relachovaného vydechu. Nejde nic dovnitř, ani ven.
8. Prestaňte na chvíli dýchat. Jo, nepotřebujete to. Jste uplně prázdní. Mužete v tomhle okamžiku být čímkoliv. Změnit cokoliv, uspořádat tenhlesvět znovu, podle sebe, tak jak ho vidíte, jak ho chcete udělat vy. Teď měníte vše. Přestáváte kouřit. Pujdete dát pusu mamce. Dnes si uděláte dobrý oběd. Pujdete ven. Budete čímkoliv, drobností i velkou věcí. Vidíte jí ? Právě jste se rozhodli
9. MUŽETE BÝT ČÍMKOLIV. Změna začíná teď. A budete se měnit až dokud neumřete. Neboť o tom, je celé tohle tady okolo nás. Užít si to, odmítat realitu, a nahrazovat jí vizí vlastního světa, kde není nic kromě dobra v nás.
10. Žijte.

Martin, Teď a tady letící nad mraky.


MOC DĚKUJEME TOMKOVI ZA FOTKY A LENCE A MIRKOVI ZA VILU !!!



Martin Cheníček a Mirlik Pytlík

FII - FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL


PimpYourLife.cz academy

Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider

eMail :
seven20@volny.cz
Freedive web :
www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :
www.720.cz
Facebook :
www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin GSM
: +420 777 266 305
Mirka GSM : +420 602 626 184


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT