2017 - Vir freediving kurzy, aneb cesta dolů čtrnáct dní.

2017 - Vir freediving kurzy, aneb cesta dolů čtrnáct dní.

24. 6. 2017 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Inu, dlouho jsme nic nenapsal, ale hodlám to ted napravit. Ne že by nebylo o čem, naopak, bylo toho prostě příliš mnoho. A tak jdeme na to, než toho bude ještě víc a já se v tom ztratím…
Takže ? 
Začalo potápění – a až do konce romu jen tak z vody nevylezeme. 
První část našich 3 měsíců s freedivingem v Chrovatsku je tady.
14 ti denní kemp – VIR.



Udělat 14 ti denní kemp byl nápad, který tak nějak vykrystalizoval tady, na Viru, loni, s partičkou okolo Míry. Protože nějak se shodlo docela dost lidí, že když už sem  jeli tu dálku a konečně začli potápět, je konec našich týdenních kurzů a oni musí jet domů. 

Takže jsem vyšel vstříc a udělal 14 ti denní kemp.

Jeho náplň byl jasná. Komplet L1,L2 kurzy FII, a kdo ví kolik tu máme práce a teorie a cvičení, je mu jasný, že 14 dní je tak akorát : ) Po týdnu zkoušek, navazoval týden vraků, výletů, potápění, hloubek, posunů, maximálek a nekonečnýho klidu vodní hladiny. 

A já vám tu rychle těch 14 dní zhodnotím.

Přijeli Petr žitt, Alice Wetterová, Míra Válek, Adélka Mužíků a Zdeněk Chouň s Petrem Čechem a Martinem Linhou. Bylo nás 7, a bylo to TOP.

Nu, jedeme. 


Koloritem našich kurzů býva makání na flexibilitě pomocí jogy, a i díky tomu nemáme z těch 800 studentů žádného zraněného, že by chlustal krev nebo tak něco. Takže ráno od 7h joga, letos se více a více vyučuje pochopení fyziologie člověka a využití principů pranaayama jogy pro freediving. Hodně jedeme strečink, ale i hodně vizualizace, psychologii, a celkově se snažím předat tu nejlepší a nejefektivnější munici, aby jste pak již v pochopení toho, co děláte, našli cestu do hlubin. 

Hodně se tyhle dva týdny věnujeme výuce. Dodělat Level 2 u FII znamené že víte mnoho o fyziologii, parciálních tlacích, fyzice, a nejen pro freediving ale i život obecně to dává do jakýchsi mantinelů. Víš odkud jdeš, kam směřuješ. I díky tomu se dostáváme do výkonů, který jsou je důkazem že tudy, konzervativním přístupem a pochopením, jde vyplodit bezpečné, velké, a snadné ČÍSLO. 



A VŠAK TAKY JO. Pojďme tedy hodit nějaký ty čísla, jo ? 
PETR ČECH – jo, Peťo, vezmu tě jako prvního. Jako, rád s tebou pracuji, protože ty jdeš do všeho ruku v ruce s pochopením oného. Snaha rozlíčovat problematiku, dát jí řád, s nezanedbatelným prostorem pro „srdíčko“ a mechanismus „já to tam nacpu“, ale vždy s převahou, důvěrou v svoje schopnosti, a hlavně a znovu opakuji – přístupem POCHOPENÍ tohodle sportu. Tude vede cesta, a taky jo.

VSTUPNÍ / VÝSTUPNÍ HODNOTY KURZU : 
CWT : 35/ 38
CNF: 12/19
VWT : 25/40
DYN : 1:55 
FIM : 33/40
Tak tohle bylo super. Posuny kam se podíváš, konzistentní výlony, super negativky, profily ponorů jak ze škatulky, nekončíme, jedeme dál. Potápění s tebou mi připomíná trochu potápění s tvým bratrem. Je to tam - síla, výkon, ale stále s precizním safety, jasnými pravidly, jako ano, potápí se mi s tebou dobře - a jsme fakt rád, že jsme byli lichý počet studentů, že jsem vyfasoval do dvojice tebe - ano, jsem. : )
A za celou komunitu freediverů musím poděkovat ještě za něco. To, co předvádíš na vývoji aplikace pro freediving, je pro mě neuvěřitelné. Jako, opravdu. chtěl bych k tomu napsat ještě hodně, ale byly by to jen slova - shrnu je do jednoho, velkého, upřímného : DÍKY. 
Moc...



ALICE WETTEROVÁ
Ali ale udělala mnohem víc. Neuvěřitelný posuny, hloubka a oceán jí přijala, hodně jsme se pověnovali osobnímu přístupu a systému netlačení na pilu, NAZVYKÁNÍ…a najednou, se hodnoty utrhly ze řetězu a začaly tam padat prostě TOP věci. 1O x 25m, určitě, a hlavně všechny s naprostým rozfázováním – široký, uzky, repozice, freefall, nahoru kontrola, rychlost, vše že by se podle toho mohlo učit – a taky, nakonec, ty neskutečné čísla. 4:1O statika, a 3Om CWT, několikrát variabilní váha 25m, s prstem v nose a ani jednou neopuštěné lano stran vyrovnávání, protože to prostě JDE, uši krásný a čistý a víš co ? 

Já su tak štastné : ) 
Moc gratulace a nejlepší dárek k narozkám ever  ! Kup karbonky, zahoď plastovky a pomalu aby se Petr začal bát : ) Gratulace.

PETR ŽITT.
 
Tak zase jsme o kus, co o kus, o KUSANEC dál, Petře. Tyhle dva týdny společně mi možná dali víc než tobě, protože já chci mít pro vás dycky plán jak vám ULEHČIT ty hloubky, jak vás bezbolestně a bezpečně posunout, a individuální přístup je to co u tebe prostě musí být, protože ty už vypotápěný jsi, a nyní i víme, jak tě posouvat hlouběji. 35m je tam, víme to, opakovaně 3O+ pro tebe není žádný problém během jedné session, prostě teď je to jen o koncentraci, plánech, motivaci, a posunech v tréninkách, které udělají pak posun dolů. Udržuj silné stránky, pracuj na slabých – motto uspěšných. Teším se na další potápění s tebou, protože tohle mě začalo hodně bavit. Díky. 



ZDENĚK CHOUŇ.
Zdenda k nám přijel po levelu Pool Only, v podstatě nepolíbený vodou a ještě ke všemu, s nemožností vyrovnávat. Jako jedině ručkovat a hlavou nahoru. Vím, jak tohle je těžký a vážím si toho, s jakou odpovědností a po pár dnech i pokorou a „netlačení na pilu“ a poctivostí stran tréninku na suchu jsi k svému freedivingu přistoupil, a víš c – jasně že víš, na konci, 15m, valíme, hlavou dolů, s pěkným kopáním, PB ve statice, PB na hloubce, ale hlavně – teď se ti otevřel freediving, tak pojď, potápět, dál a znova. Máš před sebou možnosti, teď jsme teprve otevřeli dveře, teď je za nimi ten celý dvět a jdem ho prozkoumat. Super, radost z dalšího freedivera, kterému se díky poctivému přístupu podařilo prolomit psychiku freedivingu, je u mě nezměrná.

MARTIN LINHA. 

Martin, také po FII pool only, a úspěšně dokončen Level 1, 2 FII. Martine, jsi systematik, zjistil jsi na sobě že když děláme vše správně technicky, je z toho číslo. A tak to u tebe bylo. Líbí se mi styl jakým potápíš, většina lidí se zastaví na 25m a ty jsi se do nich dostal s lehkostí a na nich jsi se učil technice, pořád dokola a stále a stále. A teď to jde. Teď je tam každý ponor v profilu, který ti umožní jít hlouběji. Tak pojď. Statika, posun o minutu proti předchozím PB ?!? Hloubka, posun na 3 násobek ?! Martas, jako, jedem pecky. Gratulace.



MÍRA VÁLEK.
Hej, bratře, TOP. Protože stopka peklochlastu a viděl jsi to sám. Mě strašně baví když se lidem zlepší fyzička, fungování, nebo i jen třeba vylučování, hahaha, a u tebe je to znát – pohoda, větší freedive pohoda, než kdykoliv předtím. PB statiky takový, že jsme nechápali, 5:45 ty jo, to už je něco  ! A hloubky PB o 5m… Je mi jasný, žes musel začít něco dělat, protože ségra topí jak cyp a o Adélce ještě napíšu, prostě netřeba aby ti šlapaly na paty, takže to tam jebeš dolů. Dělám si prdel, jasně. Kamaráde, ale tohle všechno je jedno, protože fakt musím znova zopakovat – MOLCHANOV HADR. Jsi přirozenej talent na monoploutev, fakt. Vopravdu. Tohle bala nádhera, pojď do toho, protože tohle je bez „námahy“ a 33 už s Bifinama máš, takže vítej v 1OO+feet clubu. Míro, pecka, a díky ještě jednou do nakopnutí udělat 1č ti denní kemp. Byl pro mě TOP.

ADÉLKA.
 
Adél, tak co napsat. Z vás holky jsem měl asi nej radost, protože to co jste předváděly, v podstatě hloubkami nepolíbené, bylo opravdu užasný sledovat. CWT 25 a ne jen jako PB, ale pro tebe se to stalo tréninkovou hloubkou na pilování techniky Adélko !!! A to je už fakt něco. To, že si jdeš napilovat profily ponorů dle směrnic FII na 25m hloubce, znamená obrovskou převahu nad prostředím, to není tvé PB, to je tvoje tréninková hloubka. A to, je užasný. Protože to dává netušený možnosti, kam jít, a tvůj přístup také. Vše osahat, zjistit, naučit, vcítit, nakonec POCHOPIT, jak tvrdí Marcus Aurelius. A u tebe vcítění vyplodilo pochopení sportu, a na tom, to teď celé bude stát. Na obrovsky široký základně, síle, převaze, kterou jsi díky těm počtům ponorů do téhle hloubky získala. Stejně jako Alice. Holky, Adélko, jste prostě nej. Gratulace k plnohodným Level 2 FII – moc lidí toto nemá. 



Nu, takhle jsme se měli. Ale nebyl to jen trénink, každý 5tý den jsme měli rest day, chodili jsme se koupat, na slackline, i pizza a gainer byly, a taky dva výlety na vraky – Ledenik, Veli Rat, a i safarko na drifťáku na makro. Udělali jsme mnoho skills session, zkusili variabilky, no fins, prolezli hnusný černý díry a naučili se probudit ten oceán v nás, který nám dává nyní tolik možností…
Ono to o tom celé je. O tom to nějak tak uchopit. Z vody jsme přišli, ve vodě jsme se znova potkali, a tady, v beztíži a bezčasí jsme bez tíže a času. Tady se dá ztratit, a tím se najít. 
Voda nás učí, a my posloucháme. 

Kamarádi, fakt to byl můj nej kurz za 5 let. Proto, co jsem vám řekl, a za tím si stojím. Větší pohodu jsem snad ještě nezažil. 


VÁM
DĚKUJI.

From Ocean with love – Martin a Mirka,
FREEDIVING INSTRUCTORS INTERNATIONAL



Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT