Chrovatsko - třetina roku před námi.

Chrovatsko - třetina roku před námi.

29. 5. 2018 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Tak shrnutí toho, co bylo, s náhledem toho co bude.
Co bude to bude, jako jasně.
No a více vevnitřku, jako dycky ne ?
JO.
Ma.
:)


Tákže, je to právě 40 dní co jsem se vrátil od Rudého moře, kde jsme se skoro měsíc cachtal s váma na hloubkách a prolejzal jeskyně, koukal do Blue hole a lovil perutýny. A protože jsem přijel totálně zchátralej, a blížil se další projekt, tak jsem to trochu nakopl.
A co bylo, je a bude ?

Tak proběhl maximální funkční trénink, zaměřen na běh, kardiovaskulární systém, sílu, objem svaloviny, a to vše namačkané do co nejmenšího ale poměrně specifického objemu. Myslím že se podařilo, a přijdu si sice trochu unavenej, ale i po dnešním zajetém rekordu o 5 minut rychlejším, si myslím, že READY na LÉTO V CHORVATSKU.



Tak to bylo, a co bude.

Letos opět strávíme léto v chorvatsku s vámi, našimi kamarády a studenty a přáteli, jako ostatně již posledních 6 let. Letos se to trochu bude lišit a to tím, že nebude ŽÁDNÝ návrat do CR ani na den. Prostě pojedeme v kuse, až do 22.září kdy vás přivítám opět zpět v CR na běhacím kempu.
Bude to jízda, ale tesíme se.

Co je důležité.

PŘEDNĚ OBROVSKÉ DÍKY ZA ZÁJEM SE S NÁMI VZDĚLÁVAT.

My to prostě děláme trochu jinak. Trénuji a sportu v různých odvětvích se věnuji do hloubky již 25 let, at již to byl snowboarding – lezení – sjezd – nebo běhání, či freediving. Ve všem jsem se snažil dosáhnout hranice poznávání vlastních limitů a rozumného chytrého překračování jejich předpokládaných hranic. Ne vždy se to povedlo rychle, ale nakonec vždy ano.

Tyto zkušenosti nyní předáváme ve formě vzdělávání vás, učíme vás chápat co říká vaše tělo a díky hlubokým znalostem fyziologie a souvislostí jsme nyní schopni BEZPEČNĚ A ZDRAVĚ posouvat v rozumných distancích a časech vaše nejlepší dosavadní výkony.

A o to jde.
Aby to bylo stále ještě ruku v ruce se zdravím.

Freediving se poslední dobou vyvinul směrem, kterým se určitě nechci vydávat já. Mnoho z nás závodí, další trénují tvrdě tak moc, až nutně přetíží své tělo nebo mysl, další se honí za jakýmisi čísly přeměřujíc tak výkony, které by měly být spíš hodnoceny a posouvány pocity.
Však co je víc, mých XX metrů a nebo tvých 18m ? Obě hodnoty jsou stejné – VŽDYŤ JSI ZA JEJICH DOSAŽENÍM UDĚLAL STEJNĚ VELKOU PRÁCI JAKO JÁ – dal jsi tomu vše. Zbytek, je nedůležité číslo. Hlavní je chtít – a dát tomu jen tu míru námahy, která baví, a jen tu míru úsilí, které je zdravé.

A o to jde VOL.2.


Co jsme letos opět změnili ?
BEZPEČNOST.

Nemohu napsat, jak moc jsem rozčarován z neustálého nedodržování safety, jeho neprocvičování, a dále z absence bezpečnostních pomůcek jako je např Lanyard. U mě na kurzech letos budou všichni s tímto bezpečnostním prvkem seznámeni a naučí se ho používat vždy, pokud budou potápět u lana nad většími hloubkami než je 25m.
Zkusili jsme si s kamarádem na Blue hole příklad.
Blackout v 15ti m.
Zpozorován z hladiny.
Postižený freediver padá freefalem (vydechl) směrem dolů a ještě od lana.
Nácvik sestupu pro něj přinesl nečekané rozčarování.
Při okamžitém zanoření, a pokračování sestupové rychlosti /a rychlosti eql./ došlo k zachycení freedivera v BO až v hloubce 30m – sestupová rychlost byla skoro 2m za sekundu.
Kdo z vás je toho schopen ?
A kdo z vás je schopen dostat ho ještě na hladinu ?

A proto, prosím u nás Lanyard vždy a všude. Všechny jsme vyrobili, a máme je pro vás zdarma k zapůjčení, samozřejmě…



A dalším a dalším věcem se letos pověnujeme. Statikám, variabilkám, no limits, CNF, CWT, bude možnost si zapůjčit monoploutev, a bude toho i mnohem více.

Také jsme letos objevili novou jeskyni, takže po Brbišcici máme pro vás i Premuda Katedrálu.
To bude také interesantní výlet.
Opět jsme nachystaní na vrak Ledeniku, Veli Rat, a další věci a lokality. Opět bude kyslík na palubě, a opět budeme mít 3 systémy pro váš maximální komfort na vodě.



Mimo vodu máme nově na parkovišti, které jsme pro vás loni zakoupili nainstalovanou sprchu, a budy na rozvody elektřiny do karavanů, opět budeme večer grilovat, a opět budeme žít společně v nádechu a výdechu, celý zbytek jara, celé léto, a kousek podzimu.

Moc se na vás těšíme, a nakonec musím opět napsat to, čím jsem tenhle článek začal :
DĚKUJEME ZA VÁŠ ČAS, KTERÝ S NÁMI TRÁVÍTE.
Protože o to jde, NEJVÍCE.

s pozdravením a přáním krásných modrých dnů plného dechu a čisté mysli
A na brzkou viděnou
se těšíme
My s Mi.

Ma


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT