VIR 14 dní kemp skončil : "Sedlo mi to jak první malý pivo !"

VIR 14 dní kemp skončil : "Sedlo mi to jak první malý pivo !"

23. 6. 2019 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Měl jsem tu teď 14 ti denní kemp freedivingu u nás na ostrově VIR, a protože jsem se tu hodně naučil především díky tomu, že u mě bydlely dvě holky, mám tu shrnutí vevnitř. : )



Hele, tak začal bych tím, že to bylo super. Byli jsme skoro každý den na vodě (jen dva resty dny) a vy, co už jste sem přijeli, jste byli velezkušení… Skoro bych řekl, že už nebylo co učit, ale to není tak úplně pravda.

Čím zkušenější a silnější (mohl bych napsat hlubší) freediveři jsme, tím víc problematická je absence holistického přístupu k tomuhle sportu. Tudíž pohlížení na freediving jako celek, kde se vše sbíhá. Jsou instruktoři, kteří vedou své studenty k fyzické dřině, jsou instruktoři, kteří se zasekli na „pránapřístupu“ k freedivingu a kladou ho na piedestal konečného výkonu. Metrů. Sekund. Čehokoliv.
Nebudu se tu plácat po zádech jak skvělej je můj přístup k věci, jen se vám tu snažím říkat obecné pravdy, učit vás přemýšlet o svém směru ve freedivingu, s následováním určitých neoddiskutovatelných pravd. : )


1, pokud jste sem nepřijeli flexibilní, tady to nezměníme.
2, komunikujte se svým tělem – NIKOLIV HLAVOU!!! a dělejte to neustále.
3, hledejme způsoby jak dál, ne příčiny proč ne.
4, méně znamená více.
5, nikdy nevyzevlete trénink Safety a jeho opakování na konci každé session.
6, posilujte SLABÉ stránky a udržujte SILNÉ. Jen tak dojde k rozvoji aquatických schopností.
7, nejdřív SOUSTŘEDĚNÍ. Pak RUTINA. Nakonec přijde konečně AUTOPILOT.
8, Každý ponor trénujte jednu věc. Přemýšlejte nad ní.
9, Následujte CBSGONE, vnímejte se.
10, Když to nejde, o nic nejde, je další den, Freediving by měl být hlavně zábava.


Je pro mě vždy zajímavé pozorovat, co s vámi tohle všechno dělá. A se mnou, to je jasný. Jsou dny, kdy jde vše hladce, jsou dny kdy ne…to je normální, o tom je ta věc který se říká život. Jeden den špatně spíme, druhý den je moře jako sklo, ale ono to nejde, a jindy fouká a do vody se nechce, ale přesto to tam padá, nebo stačí posunout ranní jogu o 30 min a energie stoupne jak po zdlábnutí třech čízkejků.

Co je ale obrovským přínosem těch všech věcí co se tady učíte, je že s tím PRACUJETE. To je to co se tady vlastně učíme, strašně bych chtěl aby jste jednou vnímali freediving tak jako já, jako cestu jak „Add depth to your life…“ a jeho prostřednictvím se NECHALI učit od největšího učitele – Oceánu, kterej nám vlastně dal život. Já jen interpretuji do slov to, co k nám přichází formou vjemů.

Otvírám a zavírám šuplíky ve vaší mysli, snažím se vám ukázat všechny ty aspekty tohoto sportu. Třeba i jak tvrdě makat. Naopak, jak makat méně a víc myslet. Nebo vás motivuji do hloubek. Podporuji když vidím že to nejde. Ano, i zatlačím, když sami stojíte proti skleněnému stropu (dnu) vašeho výkonu. Praskne. Jdeme dál. Jak makat méně tvrdě, ale efektivněji. Chytře.

A vy, se necháte.
A to je to, co je pro mne, nejvíc. Ta důvěra, kterou od vás mám, je to nejcennější co může člověk dostat. A vy jste jí dali, a já jí snad nezneužil : ) Prostě vzpomeňte si na dětství, když vás otec mlátil že jste přišli pozdě z diskárny : „To je pro tvoje dobro, holomku !“ Hahahaha.

No a nejen já vás, ale i vy jste mě něco naučili. (Nebo spíš bych napsal hlavně vy dvě Andrejky, NAUČILY.)



Díky za super 14 dní a moc gratuluji ke všem těm PBčkum, co jste si tady udělali. Vy všichni. Někdo se posunul v metrech, někdo udělal Personal Best v hlavě…
Především gratulace holkám, protože je poměrně málo lidí, co potápí pod 40m, z řad studentů – a vy to tam holky sázíte. Je to užasný, a já vám moc gratuluji !!!
BYL TO JEDEN Z NEJPŘÍJEMNĚJŠÍCH KEMPŮ CO JSEM V ŽIVOTĚ ZAŽIL, OPRAVDU ZAVLÁDLA POHODA. A i to, udělalo čísla. A to je vše. Vlastně ne, ještě něco : )


Citát týdne.

„Tahle session mi sedla jak první malý pivo
.“ Andrejka.

Jo, takhle mi to tady s vám sedlo.
Díky, a určitě, brzy, se potkáme zase.
Protože u mě lidi nesejdou z mysli, když sejdou z očí.
DĚKUJI.

Martin,
FII instruktor since 2013.




Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT