Vitamínové, potravinové doplňky.

18. 7. 2019 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Tak jsem se trošku rozhodl, že ač to nerad dělám, musím se trochu vyjádřit takhle veřejně k různým úhlům pohledu na výživu a sport a některé nejvíce bolestivé problémy a dezinterpretace stran doplňků stravy.



Předně upozorňuji, že téma je velice obsáhlé a mým úkolem není provést osvětu a napsat stručná pravidla platící pro všechny ! NIKOLIV ! Jen se trošku v kratičkém článku pokusím nastínit možnosti náhledů na celou tu problematiku suplementací. Ne to co máte jíst, ale to, jak zjistit co máte jíst.

A ukážu vám, jak se sportovcema pracuji já.


Protože dneska je to prostě takhle.
Často čtu v různých internetových diskuzích výkřiky do tmy jak pomáhá to, vylepšilo výkon ono, a kusé informace formou urážek a zesměšnování jen buduje další a další tmářství okolo celé té oblasti výživy pro vrcholový sport. Zkusíme si tu tedy bez vášní napsat nějaké pravdy.

1, Hledej byznys za vším.
Vitamínové a minerální doplňky jsou v současné době především obrovským byznysem. Mnoho z nás je přesvědčeno o tom, že jejich pravidelné užívání bude mít přínos na náš zdravotní stav a nebo jako prevenci deficitu či chorob, nebo zlepšení sportovního výkonu, urychlení regenerace a podobně.

2, Správný postup:
Především si musíme, než cokoliv rozjedeme stran změn čehokoliv, ujasnit vstupní podmínky pomocí prvotního vyšetření lékařem, vč diferenciálního krevního obrazu, vitamínů, minerálů, lipidogramu atd a nejlépe i zátěžového ekg. Teprve po SESBÍRÁNÍ dat NÁSLEDUJE jejich objektivní vyhodnocení a rozbor subjektivních pocitů sportovce. Pak se může teprve pokračovat. Kdo z vás dodržel tento postup, ptám se ?

3, Proč opravovat něco co není rozbité:
Pokud totiž není v organismu jakákoliv nerovnováha, není co měnit, a ani žádný důvod suplementovat. To je zásadní, naprosto zásadní teze, kterou si musíme uvědomit – jste zdraví - a čistě jen pokračujte v tom, co děláte. (Samozřejmě krom nesmyslných dietetických či tréninkových chyb, ale to jako mnou vedení sportovci již máte vyladěné.) Abych to ještě lépe vysvětlil a stvořil si alibi proti různým chytrým výkřikům, které se určitě objeví, tak například pokud si každý večer zapíchnete do krku láhev božolé a myslíte si že trénujete glottis, nebo vysajete krabku máček a máte pocit že jste vybudovali rezistenci na CO2 díky tortuře vazební kapacity hemoglobinu na kyslík carbon monoxidem, tak se nemáme o čem bavit.
Ono totiž přes veškeré nadšení, většina randomizovaných studií ukázala, že doplňky minerálů a vitamínů na trhu představy lidí o přínosu suplementace vyvracejí a nebo aspoň nesplňují, pokud tedy nejsou podávány pro jasný nutriční deficit – opět se vracíme k sesbírání dat a komplexnímu vyšetření, viz výše. Některé studie (Zdroj Vitamin and Mineral Supplements, JoAnn E. Manson, Shari S Bassuk) dokonce ukázaly, že vysoké dávky B-Karotenu, Kysl Listové, Vit.E, nebo Selenu mohou mít negativní účinky, včetně zvýšené mortality díky mozkovému krvácení, a dalším.

4, Dieta znamení Jídlo – jezte !
Takže bychom si především měli uvědomit, že to, co nedostaneme z běžné potravy, díky jejímu nevyvážení, se jen horko těžko dohání pomocí potravinových doplňků, vč tolik preferovaných superfoods, detoxikačních diet a podobných pseudomedicínských postupů.
Veřejnost také není seznamována s faktem, že mnoho z těchto potravinových doplňků nepodléhá testovací činnosti, protože jsou pouze tím, čím jsou – potravinovými doplňky. Doklady jejich efektivity jsou většinou doloženy svědectvím takzvaných „pacientů“ kteří subjektivně hovoří o statisticky zcela nedoloženém plošném zvýšení výkonosti, zaplavání nových PBček a podobně.
Ve zdravě složené stravě je zastoupena celá nutná škála nutričně důležitých substancí v biologicky optimálním poměru na rozdíl od izolovaných přípravků, kde ještě navíc v tezi „více znamená více“ překračujeme doporučené dávkování již tak velmi koncentrované formy.

5, Suplementuj, když nemáš jinou možnost.

Na druhou stranu, cílená substituce deficitních mikronutrientů (opět, nejdříve nutná diagnostika !!!) může být u rizikových skupin oprávněná, (sport který provozujeme BEZ důsledného přípravného období, každopádně nic zdravého není), protože všechny nutné složky nemusí být díky extrémní zátěži tělu průběžně dodávány, či nemusí být díky věku nebo špatné kondici trávicího traktu dostatečně vstřebávány.
 
Abych tedy se přiblížil ke konci tohoto článku.

Shrňme si tedy zásadní postup.

Takže, pokud ke mně přijde sportovec, projedeme s ním celé kolečko odběrů, zátěžových testů, prodiskutujeme jeho tréninkový deník, cíle, plány, a stanovíme nějaké změny, (pokud jsou nějaké dietetické nebo tréninkové jasné chyby) které pak v horizontu mikro – mezo cyklů měníme, podle toho, co ukáží referenční testy. (Které samozřejmě děláme !)
Jinak se to nedá dělat. Jinak je vše jen hádání z křišťálové koule, zkoušení toho či onoho a celý postup je silně nekoncepční, a nebál bych se i říci, že rizikový.

Tak, to by pro dnešek stačilo, a až se příště zase znechuceně budu probírat odbornými diskuzemi na internetu třeba o přínosu Apneawalkingu, tak se zase přemluvím a něco napíšu. A nebo taky ne.

Prosím tedy nezapomeňte :
1, DIAGNOSTIKA !
2, NEŽRAT ODPAD !
3, STANOVIT SI POSTUPNÉ CÍLE !
4, UŽÍVAT SI TO.
5, POUŽÍVAT ZDRAVÝ ROZUM A WIKIPEDII.

Douška na závěr.
Pokud si například opravdu myslíte, že napři. pro člověka ležícího na parenterální výživě ve špitále by měl být dodávaný poměr živin (sacharidů, lipidů a aminoroztoků, vitamínů, minerálů) jako při vaší Ketodietě, Sacharidových vlnách, Dukanově dietě,  asi by jste měli rychle jít s podobnýma věcma rovnou za ČLK a požadovat změnu, neboť vaše představa Homeostáze je jistě ta správná !

Díky.
Modrý den všem.

Martin, citující ze zdrojů výše uvedených, citace MUDr. Jaromír Cheníček, plus SMS.
FII - FREEDIVING INSTRUCTORS INTERNATIONAL

www.PimpYourLife.cz
www.720.CZ
777 266 305
seven20@volny.cz



Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT