Egyptská modrá na safari 2019

Egyptská modrá na safari 2019

10. 10. 2019 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Tak je za námi další safari v Egyptě, a na mě je abych vám o tom napsal trochu slov, pro případ že by jste nevěděli co jsme tam dělali, a i pro případ, že by jste chtěli příště s námi tak at bezpečně víte, do čeho jdete.
Subjektivní pohled Martina, uvnitř…



Tak s Honzíkem Musilů jsme to zase dali do kupy. Honzík sehnal loď, já sehnal lidi a oba jsme nevěděli kterou jobovku řešit dřív, haha, aby vše klaplo. Egypt je poslední dobou co se týče safari lodí složitý, vše je vyprodáno, plus Egypt zavádí různá nová pravidla pro různé věci – např musíte mít sebou nově freedive Guida, atd. Nakonec jsme ale vše doladili, rozdali tunu úplatků a vyrazli to propotápět.


Předně bych chtěl napsat, že se nás zase sešla neuvěřitelně super parta lidí – je to tak, píšu to často, ale ono to tak prostě je.
Nové tváře, staré obličeje, vše bylo a bylo jedno, že každý topil jiný hodnoty, protože na reefu se vše srovná a moři je to jedno. A bylo.

Letos jsme taky docela problili nějaké ty ponory, protože to VLNILO, a ano, nezapl jsem CAPSlock náhodou, byly to vlny velký jako mořská kráva. Některé vraky nasávaly freedivery i 10m pod hladinou, prostě to byla velká legrace a opět zkušenost k nezplacení, prostě zážitky nemusí být příjemné, musí být intenzivní, stejně tak jako hudba nemusí být dobrá, hlavně když je hlasitá – a tady to byl pořádnej watermetal.


Co jsme viděli ?

Tak já viděl poprvé v životě Murénu šedou, ona teda byla bílá, ale prej je to šedá. Viděl jsem taky poprvé KÝBL nutely, v Egyptě se ta kejda jmenuje MAXTELLA, no a ta teda mizela, rychlejc než bys řekl blackout. Taky se nám tady rozmáhal takovej nešvar, a to bylo že nám mnoho freediverů, nechtíc blít 1h na hladině, mizelo na scuba s výbornou instruktorkou Peťou. Nějak si nedovedu představit, že se pod vodou nadechnu, jinak bych to zkusil taky…to radši se budu dusit, to je freediving, to je přirozené…haha.


Taky jsem viděl lidi plavající 1-2minuty v pohybu dole ve vodě, užasnou modrou hloubku, nadherný korály, Egypt je prostě korálová nirvána, a tuny tuny života, opravdu mi přijde že je toho tady více než loni…předloni… A nebývale studenou vodu, nevadí, jen ať je, ať reef žije.
No a připlavali i Bradáči, a to už byl prostě ráj.


Večery byly ve znamení ochutnávání výčepních lihovin co v zájmu zachování středoevropského průměru a konzistence stolice, dovalili snad všichni co tu byli v míře nebývalé. Slivovice na vypálení červa nutností, Egypt v tomhle neodpouští. A to jsme měli nejlepšího kuchaře, to byly dobroty, to jsem ještě neviděl. Kuchař na hrad !

Natáčeli jsme videa, fotili fotky, jezdili na sledu a zkoušeli co divetime umožní. Mě umožnil pár dynamik přes 3 minuty, takže asi dobrý bez toho tréninku, a s neustálým učením všeho všechny : ) Dám si teď pauzu od vody na měsíc a pak to vypukne znovu. Ale jo, já to takhle mám rád.



Rád jsem s vámi byl. Někdy, i když jsem taky třeba mega unavenej, jsem totiž taky jen člověk, si říkám, jestli tý vody už není dost. Ale pak přijedu na akci, jako je tahle, s lidma, jako jste vy, a zjistím, že ne, že jí není moc.

Je jí tak akorát. Správě modrá je.
Plavou v ní super tvorečkové. Vy.
A tak s váma mě baví modrý svět.
A tím bych to snad, zakončil.


Hele, ne, neměl to být report kdo co zatopil a jak, prostě to byly jen dnešní podvečerní desetiminutové myšlenky.

Těším, ale opravdu ano, těším se na další akci dohromady. Já jsem fakt postiženej. Ano, potřebuji někdy tichý kout pro mne samotného, ale ten dostávám – tam dole. Nahoře jste vy. A mě je s váma dobře. Modře.
Děkuji, velice.
Ma
Video Hýr ! 


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT