Deepspot – nejhlubší bazén na světě – report

Deepspot – nejhlubší bazén na světě – report

2. 12. 2020 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Dlouho očekávaná akce – otevření bazénu v Polsku a my jsme tam nemohli chybět. A jaké to tam tedy je, si popíšeme tady v krátkém reportu ode mne.



Předně cesta.
Za mě je to velká pohoda, protože to mám autem 500km z Liberce, Alli např z ostravy 350, prostě se to dá autem v poklidu, a když ne autem, tak do Waršavy to letí za pár šušnu. Cesta má jednu obrovskou vyhodu oproti Y-40 a to je nula za poplatky dálnicím. Jedu s Honzou Drnkem, který se ke mně připojil mojí #flymetalcz obludou a nasazujeme příjemných 120km na tempomat, dálnice je pořád po rovině a pořád rovně a za 6h jsme i v tom sněžení tam.

Ubytování.
Kousek od Deepspotu (zatím se tu ještě nedá ubytovat pro víc lidí) je cestovní hotel, za 30e na noc, a je to asi 1km od bazénu. Pohoda. Tam spí většina české výpravy, já klasicky v hliníkovým cemperu přímo před Deepspotem.

Deepspot.

Tak z venku je to velice nenápadná stavba, defakto přízemní, a je vidět, že se tu stále ještě maká. Dostali vyjímku pro otevření v těhle koronanesmyslných časech, a tak je otevřeno. Obsluha milá, vše funguje jak má, dostáváte náramek a ukazujete kartičku certifikační agentury, a jde se na to.



Ceny.
Ceny jsou 189 zlotých na člověka. A 219 zlotých večer. V týdnu. Je to na 2h, takže srovnatelné s 35eurama za 90 minut v Itálii. Za mě je to tu lepší, protože cesta MĚ OSOBNĚ ušetří fakt moc.. A ty 3 metry dolů, taky výhoda, haha.

Vnitřek.

Tak velké atrium, okna, tunel skrz Deepspot, koncepčně defakto stejné jako Y40, ono asi není moc co jiného vymýšlet. Hodně je vidět že se to tu připravovalo na tréninky IZS. Nevýhodou snad ted vidím jen jednu toaletu v šatnách, ale on je zase omezeny počet potapěčů, takže asi pohoda.
Prostor kolem bazénu je podle mě trochu větší a přehlednější než v Itálii, systémy do 20 m je tu 5, systémů s counterbalastem do 45,4 metru jsou tři. Lanyard nutností nad 45,4 metrovou hloubkou. Voda 30. Neopreny stran teploty skoro netřeba, bude ta voda prý ještě stoupat s teplotou nahoru, 32-34stp. Za mě čím teplejší, tím lepší…



Pravidla potápění na nádech.

Tak buddy teamy dvou, a nesmí se lezt do jeskyní, průplavu, atd. To je prostě stejné jako v Italii, a je to asi dobře, protože lidi by tu vytvářeli děsný kraviny, taky jsem na to měl samozřejmě hned chuť. Certifikační kartička pro dané hloubky. Lanyard, a to je vše. Lets go.

A jaký to bylo ?
No, samozřejmě že se jela podlaha, haha. S Honzou potápím rád, vím že je zkušenej (páč 70m už tam frknul) a tak si to tam jedeme v objemovce, že jo. Tenisáky furt a teda, musím říct, je tu neskutečný rozdíl vztlaku. Padám od 5 m volným pádem, od 10m jedu 1m/s, od 25m jedu 1,7 m/s, prostě mazec. Skoro to nestačím uekvalizovat.
Alenka tu je s partičkou kamarádu a studentů, tak je koučuje a má to efekt, protože Niki tam dává podlahu 45 s Bifinama a pak i podlahu s monofinou, holka, z tebe něco bude. Kluci taky statečně, často mizí do toho temnýho tubusu všema disciplínama, chodějí si na safety, jsou opatrný, vše jde jak po másle. Dáváme 2x2h za jeden den a večer jsme víc než KO. Párty a pak postele a chrrr. Párty hárd !



Shrnuto a podtrženo, přespáváme a po snídani jedeme zpět do ČR, protože já musím odjet na jih a hlavně, na okouknutí a vyzkoušení stačilo.
Za mě to má rozhodně palec nahoru, ano, a pár nevýhod se najde, ale to u všeho. Cena je taková, jaká je, a ano, den potápění (4h) tě tu vyjde na 2000,- ale víš co, je zima, egypt je daleko, a pro ty z vás, co nemáte moc času, to za to odskočení jednou za měsíc to určitě stojí.

A tím jsme u toho, kdy tu začnu dělat kurzy : )

Já v druhém týdnu v lednu, klasika – Po-Ut 11-12 ledna 2021 jedna skupina, Středa- Čtvrtek 13-14ledna druhá skupina. Už je to defakto plné. Nebojte, budou další termíny.
Jeden a pul dne, 6h tréninku, 4 h teorie. A pak zpět do práce. Podle mě, značka ideál, ne ? Haha.

Tak a tím se s vámi loučíme.

Moc díky Honzovi, že jel se mnou a probrali jsme životní moudra a filozofii z uhlu pohledu chlapů, Aleně Konečné za parádní ponory v její společnosti, a všem co tam byli za pondělní večírek, byl super, tolik příběhů a novejch tváří, to já dycky rád.
Také Emilia Biala za super služby a informace a vycházení vstříc našim požadavkům.

Díky, Deepspot !
Cześć !


Martin Cheníček a Miroslava Pytlounová
FII FREEDIVING
seven20@volny.cz
777 266 305
#pimpyourlifeacademy
#Fii_freedive


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT