Mise Kypr - letos opět na podzim !

13. 1. 2022 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

A opožděný report z listopadového Kypru je tady : )

Slíbil jsem vám report o našem výletu na Cyprus, a ten je teď a tady. Pohodlně se usaďte, a pročtěte si o co jste přišli a co můžeme udělat zase brzy, s váma, pod heslem „bejt hodně někde.“


Cyprus jsem měl v merku už docela dlouho, protože mě fotkama provokoval 15 let na Cypru žijící Jaro, a ani podvodní fotky modelky Lucie mě nenechávaly chladným, haha. K tomu se přidal lehký průzkum online lokalit a od Jary a pak už bylo jasno. Na jeden z 10 nejhezčích a největších vraků na světě a mnoha dalších lákadel jako třeba podmořského muzea soch jsem se fakt těšil... a najednou držím v ruce ticket to Cyprus..

Taky jsme to pojali jako takovou „rodinnou dovolenou“ protože Věda nebyla už 2 měsíce v moři a to už je moc, no řekněte. Potápíme sice několikrát týdně v bazéně, ale co je to proti slaný chuti vody v ústech.

Dal jsem dohromady i partu freediverů, kterým jsem letos slíbil Bali a Bali se otvírá až nějak ted, a to už je na výlet pozdě, a tak nakonec byl zakoupen luksusní dům pro 10 lidí s 5 ti ložnicemi a bazénem, pronajal jsem auta a bylo nás 9. My tři a 6 natěšených freeček.

Po příletu na Cyprus jsme vyzvedli auta, a frr z Lanarky do Prostatasu, jak jsem překřtil Protaras. A hned ten samý den ráno jsme vyrazili na první s mnoha lokací, s Romčou, Ivetkou, Milanem, Honzou, Rastem a Kriss.


Lokace :

Tak lokace jsem vždy konzultoval s Jarem, který nám byl nepostradatelnou knihou znalostí podvodních prolejzaček, děr, želvích lokací, a zatopených vraků. První den tedy jen rozpotápění na Caves, a další dny už byly hluboké útesy, a želví polívka v Turtle Bay, focení všeho možného i nemožného okolo a hlavně všech. Návštěva Musanu, který je součástí projektu obnovy reefu a stejně tak i pár vraků, jež zde byly zatopeny za stejným cílem. A fakt nádherný. Viditelnost TOP, moře klidný a teplý, prostě max.


Což se změnilo, když jsme měli naplánovanou lokaci s dvěma místama opravdu parádních vraků. El Pida a Zenobia, co dodat. Start s Pavlosem na gumáku velikosti co mám v Chorvatsku v silném větru, jež se posléze změnil v opravdu slušný místy i 1-1,5 m veliký vlny, byl zážitek pro otrlé. Vyvázali jsme dvě bojky a šlo se na to. El Pida opravdu nádherný a velký vrak, s totálně tajemným a opravdu dlouhým cargem, a Zenobia – hele, po 15 ti letech freedivingu všude okolo světa od jižní Afriky přes Mexico, po Egypt a vody Indonésie, jsem si myslel že už mě nemůže pod vodou nic jakoby OPRAVDU překvapit. A vona Zenobia. 180m veliký hovado, fakt hovado, kde když vlezeš dovnitř a uvidíš 10m velkou kapitánskou kajutu, tak pochopíš, co za monstra k objevení na mě ještě v oceánech čekají. Tohle byla bezesporu největší loď kterou jsem pod vodou viděl, a měl ty skills proplavat.

Vlny při návratu byly na limitu převrácení lodě, a některý (já ne : ) to slušně vodskákali s kinetózou jak z centrifugy. 


A nejen to. Protože jsem tenhle trip naplánoval na 9 dní, tak jsme měli další den i čas na „rest day – trest day“ kde jsme vyrazili s naší průvodcovskou dvojicí na trek do hor. 8 km po vrstevnicích Artemis trailu v 2000mnm s návštěvou lanovky (jo, voe, lanovka na Cypru) pro zimní radovánky mě naprosto odrovnalo psychicky – začal mě ten Jaro a jeho dream life na Cypru lehce štvát : )

Cestou ještě na waterfally, kde většina vyměkla v předchozím plánu se vykoupat, protože Cold creek řekl, vo co go.

A následující dny i při opravdu velikých vlných jsme byli schopni najít lokace, kdy bylo moře klidný, reefy hluboký, dno písčitý a ponory dlouhý. Prostě, Kypr, ano.

No a co napsat závěrem.

Moc bych chtěl poděkovat Jarovi a Lucii za to, že nám tu byli parťáky pro celý ten trip, za úžasný fotky a všechny ty koláče, kejky, buchty, a welcome tortu, protože tohle jsem ještě nikdy nikde nezažil, a já fakt díky, a aby jste taky měli něco ode mne jako reciprocitu, tak vám tímto sděluji že máte u mě 14 dní na Bali for free, kdyby jste si chtěli v březnu udělat výlet do tepla 30stp vody v Indonesii.

Protože my tam budeme.

Výlet to byl úžasný, a už plánuji další lokace různě po světě, zase to bude něco nového, a tentokráte to bude fakt pecka.

Moc se na to vše těším, protože to bude s váma, a vy jste lidi, který nám ty tripy dělaj tím čím jsou – tripy co berou dech.

Díky, že s námi jezdíte.

Ma a Mi a Věda

FII freedivers instructors since dlouho.


Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT