Malta - jeskyně - vraky - průplavy - esence freedivingu s námi

Malta - jeskyně - vraky - průplavy - esence freedivingu s námi

29. 6. 2021 Blog
Martin
Autor
Martin Cheníček

Tak konečně uzrál další Malta projekt, hurááá ! Loni akce měla uspěch, všichni přežili, takže - letos znovu. 
Malta – vraky – jeskyně – blue hole – freediving roadtrip s celou tou naší PimpYourLife.cz partou je tady.


Před třema lety jsem s Miri na Maltu vyrazil potápět na katamaranu, a musím říct že až na příšernej katamaran (Valhala, článek tady) mi Malta naprosto učarovala – co se týče podvodní zábavy. Byli jsme naprosto unesený parádníma vrakama lodí, proplavávali si Blue hole a zažívali max viditelnost co jsem snad v moři viděl v okolí Azure Window. A mě bylo jasný, že sem musíme pro vás připravit pořádný výlet. Ten jsem udělal s Pavelm Hosnedlem loni : ČLÁNEK TADY.

A letos jsme se rozhodli to udělat znovu, protože Malta je víc boží než Arnoštek se svou diskotékou. A muj resort na Bali je jestě nedostavěný.

Takže si zapište do kalendáře poslední týden v září – datum 2.10 – 9.10 a tady pojďte probrat program. Juchů !!!



Předně
 : 
1, nemusíte ani potápět. Malta má hodně co nabídnout i pro naprosté šnorchlaře. Pro dvojice, tzn jeden z partnerů nepotápí, to je vhodné maximálně také, neboť až na dva výlety je vše ze břehu. Nádherný západy slunce, a zase nové, jiné ubytko, co jsme vám sehnali, je romantička jak z filmů s Jamesem Bondem.

2, Lokality jsou dílem namixované vraky a reefy, a o všem se rozepíšu níže. Ubytovaní budeme všichni dohromady vd dvou Farm Housech, a v ceně celého kempu je nejen tenhle luksus, ale i veškeré transfery, mám pro vás pujčené dvě auta k volnému použití, stejně tak i  lodě, vstupy, pujčení závaží, bojek, lan, videokončing, každodenní ranní jóga a mnoho dalšího včetně welcome grilovačky : )

3, kapacita je omezena na 12 lidí, prosím tedy uplně nečekejte, protože tohle bude asi docela rychlé, kór když letos neděláme safari v Egyptě a Bali je zatím nedostavěné, takže bůh ví, jestli bude. 
A ted už jdeme na konkrétní plány. 


Program a rozpis co který den budeme dělat. 



1. den, sobota 2.10.
Přílet. Rozkoukání, transfer z letiště na Farmhousy, vyzvedneme vás s Pavlem vše zařídíme, příjezd na ubytování, večer společná grilovačka a pohoda. Letenky vám můžeme zajistit, nebo vy sami, záleží na vás. Napište nám prosím. (kontakt : seven20@volny.cz  nebo tel : 777 266 305).

2. den, neděle 3.10. 
Gozo, Dwejra reef – Blue hole.
Blue Hole je jeskyně s propadlým stropem, do níž vede průplav pod vodou (asi 15m hluboký) s průplavem zpět na volné moře. Hodně jsme si tady užili, i vedle scenérii spadlého Azure window, nádherná viditelnost a nejen to – vedle jsou jeskyně Big bear, tam se podíváme taky, při druhém ponoru. Dají se tu spadnout i docela slušný hloubky. Coral Garden je tu fakt užasná.

3. den, pondělí 4.10. 

P-31 (Crystal lagoon, Comino).
Tenhle vrak je prostě super. Moc jsme se tady vyblbnuli, vrak sedí na dně v 18m, můstek je v 10m a je na nádherným bílým písku. Je to bývalá loď námořnictva potopená pro potápěče. Vyčištěna a bezpečná pro vstup. Super pro začátečníky. Excelentní viditelnost, hodně života, nejvíce zábavy.

Tady určitě uděláme dva ponory, nebo odpoledne půjdeme na reef na Santa Maria Caves, kde není o průplavy nouze.



4. den, úterý 5.10.
Double Arch - dvoupatrová proplavávačka. Top v 18 m, první patro v 22 m, druhý v 32, dno cca 37 m. Pak pokračuje stěna padající z cca 15 do 35 m, hodně ryb. K tomu bychom ve stejný den dali Cathedral Cave + Wied Il-Ghasri, je to kousek od sebe. Cathedral cave je obrovská jeskyně, ve které se nechá vynořit, s hromadou čerstvýho vzduchu, protože je tam velká puklina ve skále. Plave se cca 8 m hluboko a 15 m dynamika. Wied il Ghasri je malebný údolí kousek od jeskyně, ústí údolí je 15 m. 

5. den, středa 6.10.
Mgarr ix-Xini - tam jsme byli vloni jako zalozni varianta. Udoli, ve kterym jsou 3 jeskyne. Ve vsech se necha vynorit, do jedny se necha zaplavat i po povrchu. K tomu bychom dali vrak lodi Karwella - dno je kolem 40 m, tom kolem 25-30 m, takže pro zkušenější. Nechá se vyvázat bojka u surface markeru a pustit lano s olovama primo nad vrak. A tak to taky uděláme !

6. den, čtvrtek 7.10.
Asi si uděláme výlet na Maltu, a ted jde jen o to co. Máme na vás dva plány:
Potápění ze břehu, Cirkewwa – spousta prolejzaček, na reefu, krasna čistá voda, a kousek od toho dokonce dva vraky v hloubce 30m a nebo :
Um El Faroud - Blue Grotto - ze břehu 
Um El Faroud je vetsi macek. Je to tanker potopeny pro potapeče, který se při cestě na dno rozlomil na dva kusy. Vyčištěný a bezpečný pro vstup. Dno je 35 m, horni paluba kolem 27 m, mustek a komin kolem 20 m, takze pro zkusenejsi freedivery. Ať si dáme taky nějakou challenge. Vyvážu vám na vraku 2 bojky, aby jste mohli dolů ručkovat. Snadno dostupný ze břehu. Občas tu jsou proudy. Ale nic co by jste se mnou již nezažili.


7. den, pátek 8.10.
Návrat na místo nejlepší : -31 (Crystal lagoon, Comino).
Tenhle vrak je prostě super. Moc jsme se tady vyblbnuli, vrak sedí na dně v 18m, můstek je v 10m a je na nádherným bílým písku. Je to bývalá loď námořnictva potopená pro potápěče. Vyčištěna a bezpečná pro vstup. Super pro začátečníky. Excelentní viditelnost, hodně života, nejvíce zábavy a protože je to dlouhodobě nejoblíbenější destinace, tak se sem vrátíme, stejně jako na Santa Maria Caves, kde není o průplavy nouze.
Večer párty jak hovado !

8. den, sobota, 9.10 – Odlet.
Zamáčkneme slzu, naskáčeme do autobusu a odjedeme na letiště a za hodinu a půl přistaneme v Praze. 

Tak to je velmi přesný popis toho, co na vás mám v plánu. Ale samozřejmě, jako vždy, se mohou věci měnit a my se jim budeme přizpůsobovat. 

A ted klasický FAQ.
Co sebou, a tak.

- Sebou věci na potápko, voda bude teplá cca 26 stp, ale raději si beru 5mm neopren na vršek, spodek 3mm. Kdo nemá, tak klidně 5. Z tepla ještě nikdo nenastyd. Masku, šnorchl, opasek, závaží (raději si vemte, prosím, pokud se vejdete do kil) a ploutve. Monoploutve klidně.
- Jídlo netřeba, nakoupíme, uvaříme, kuchyně tam je, a jaká.
- karimatku na cvičení, ale kdyžtak koupíme, at to netaháte sebou. Zařídíme, kdo se přihlásí, koupíme. 
- Peníze – sebou jen na jídlo, vše ostatní je v ceně !! Místní měna jsou Eura.
- Záznamové zařízení, at pak můžeme bábám v duchoďáku ukazovat jak to bylo zamlada boží. Hahaha.



Cena a zálohy :
Cena se vším všudy je jen 19.900,- i s pronájmem lodí, transfery z letiště (v případě skupinového příletu v sobotu), rozvozem na lokality, taxikama, půjčením auto pro vás aby jste mohli večer do města ZLOBIT atd. Prostě by jste neměli již zaplatit ani euro navíc, takový je můj plán. V ceně není jen letenka, což je cirka tři tisíce korun.

Poprosím o zaplacení půlky zálohy (10.000,-)na č.ú 2501915179/2010 a do předmětu napište svoje jméno a heslo „Malta“. Doplatek pak cca o měsíc později. Kdo má REVOLUT a nebo eurový účet, poprosím ho o platbu v Eurech, na č.ú. REVOLUT (najdete mě tam na revolut.me/martinchenicek a nebo na euro učet u FIO banky : 2901929166/2010
Cena v Eurech je 800E.


Tak a to je snad vše.

Moc se na tuhle akci těším, je to zase něco nového, stálo nás to dost úsilí to vše zorganizovat a poplatit, tak jen doufám, že se vám to bude líbit. Moc děkuji Pavlovi za obrovskou pomoc s organizací a brzy napísanou. 
Kdybych cokoliv nového zjistil, tak dám vědět do tohoto článku do komentářů.

Viva Malta !



Martin a Mirka a Pavel
Malta krew.

Kontakt na objednávky :
seven20@volny.cz
777 266 305
Martin a Mirka
PimpYourLife academy
FII instructors international



Martin
Článek pro vás napsal
Martin
Více článku od autora

Jsem Martin Chenicek, a freedivingem se zabývám již roky. Prošel jsem si za svůj život mnoha sporty na vrcholové úrovni, plavu maratony, běhám kolem 100 km týdně, lezu po skalách, závodil jsem 10 let na snowboardu a sjezdovém kole, skáču z letadla a jezdil jsem závody na silničních motorkách. Jsem člověk, který sportu a jakékoliv činnosti v pohybu, dává ve svém životě první místo.

RYCHLÝ KONTAKT